European Media Partner

Wendy van Dijk: "Gezond eten en bewegen doe je samen!"

Voor tv-ster Wendy van Dijk zit het geluk van het leven voor een groot deel in gezond eten en bewegen. Maar hoe doe je dat binnen je gezin met al die verschillende behoeften? En wat heeft ze haar buurvrouw, tevens moeder, inmiddels geleerd?

“Waarom ben ik zo boos, mama?” Dan zei ik: “Jaha, dat komt door de suikersoldaatjes”

Wendy van Dijk (50) kwam er zelf achter. Dat je in iedere fase van je leven die ene vraag moet stellen: wat is gezond voor mij? Meten is weten en met soms simpele aanpassingen in voeding en beweging bleek er voor haar een wereld te winnen. Dat gunde ze meer mensen en daarom neemt ze haar volgers mee in die wereld van gezondheid en beweging op het platform wendyonline.nl. “Mijn belangrijkste boodschap is: maatwerk. Want wat goed is voor mij, hoeft nog helemaal niet goed voor jou te zijn. De vraag die iedereen zich moet stellen is: wat werkt voor mij?”


Die hang naar het gezonde leven, heb je die van huis uit meegekregen?

“Ik ben opgegroeid met sport. En met de leus: ‘Een Van Dijk geeft nooit op.’ Bij zwemwedstrijden op school was ik bij lange na niet de beste, maar onder luide aanmoedigingen van mijn broer en vader tikte ik mooi als eerste aan. Alles op karakter. Bewegen werd er met de paplepel ingegoten. Mijn vader voetbalde, er werd getennist, ik sprong, danste en turnde door het leven. Extreem beweeglijk. Als mijn moeder door het raam keek, zag ze alleen maar benen.”


De genen spelen natuurlijk ook een grote rol. In jouw geval: de tengere bouw?

“Onlangs trok de schooldokter aan de bel toen mijn dochter Lizzy bij hem binnenkwam: ‘Jee meissie, ben jij niet een beetje te licht?’ Maar toen kwamen oma en ik binnen en begreep ie het meteen: ‘Laat maar! Ik zie het al.’ Mijn moeder en ik zijn heel slank gebouwd. Het zit in ons dna dat we kunnen eten wat we willen, we komen niet aan.”


Omdat we nu zoveel meer weten dan vroeger, denk ik dat jouw moeder misschien meer leert van jou als het om gezond bewegen en eten gaat dan andersom?

“Ze woont intussen al wat jaartjes naast ons en pikt steeds meer dingen van ons op. Zeker in coronatijd kwamen de muren op haar af en toen is ze gaan lopen. Eerst het dijkje op en af, 3,5 kilometer heen en 3,5 kilometer terug. Zo begon ze energiek aan haar dag. Inmiddels wandelt ze vijftien kilometer op een dag weg. Ze is bijna 76 en fitter dan ooit. Ook is ze door ons bewuster geworden van haar voeding. Ze is geen snoeper, maar ik heb wel gezegd: ‘Mam, meer koolhydraten en eiwitten eten, anders blijft er met al dat wandelen niks van je over.’ Die gaat met al die buitenlucht die ze nu opsnuift zingend en neuriënd door het leven. Ze zei laatst wel: ‘Ik denk dat ik een beetje verslaafd ben aan dat lopen.’ Ze kreeg wat blessures. Mijn broer Mike zei: ‘Maar mam, je loopt ook veel te hard.’ Dat zijn onze genen, typisch familie Van Dijk. Die drang om door te slaan. Zij had het totaal niet door: ‘Te hard? Dat valt toch wel mee.’ Mike: ‘Mam, je moet ge-nie-ten’.”


Hangen jouw kinderen in deze lockdown-tijd met een zak chips achter hun schermen?

“Nee, gelukkig niet. Sem heeft geleerd dat hij sport nodig heeft, met zijn adhd. Hij wilde geen medicijnen slikken, heeft ervoor gekozen zijn omgeving - lees school - en voeding aan te passen. Hij kreeg het zelf door; als hij trek kreeg en een snelle hap of chips nam, gebeurde er van alles in dat lijf. Dat moest anders. Zoals hij ook naar buiten moest, rennen. Sinds hij elke dag sport, voelt hij zich tien keer beter. Lizzy werd wel bleekjes door al dat thuis zitten tijdens de lockdowns. Ze miste het turnen zo. Ik zei: ‘Kom op meissie, doe je pakje aan, we bouwen de hele huiskamer om tot turnzaal.’ Een uur lang heb ik haar laten turnen. Je zag het verschil erna, ze straalde. Ze gaat nu ook mee met wandelen. Zegt ze: ‘Vind je dat niet bijzonder, mam, dat ik als tienjarig meisje met jou wandel?’ Zij groeit op met de wetenschap dat je van bewegen gezonder wordt.”


Hoe zit het met jouw man Erland?

“De familie Galjaard bestaat uit zoetekauwen. Als je bij ons het ontbijt ziet: ik de geitenkaas, Er de gestampte muisjes. In Lizzy zat dat suiker-minnende ook. Dol op chocoladekoekjes. En daarna: agressieve buien. Toen heb ik haar uitgelegd hoe het zit met de suikersoldaatjes. Want als zij zich zo voelde, begreep ze er niks van, was ze echt verdrietig. ‘Waarom ben ik zo boos, mama?’ Dan zei ik: ‘Jaha, dat komt door de suikersoldaatjes. Die gaan in jouw lijfje marcheren.’ Toen begon ze het te herkennen, kwam er bewustzijn: als ik andere keuzes maak, blijven die soldaatjes rustig in hun hok en voel ik me beter.”


Hoe eten jullie thuis?

“Ik heb me verdiept in ayurveda. Dat vind ik leuk: wat voor type ben je? Er zegt altijd tegen me: ‘Jij eet als een bouwvakker.’ Grote maaltijden. Machtig. Hij houdt niet van warm en zwaar eten, hij wil koud en licht. Ik ben de man, hij de vrouw als het om eten gaat. Ik heb mijn bord soms al half op en dat zit hij nog niet eens aan tafel. Hij wil alles afgekoeld. Je kunt niet één ding op tafel zetten dat voor iedereen goed is. Sem en ik willen zware speltpasta met sauzen, Lizzy en Erland liever ‘normale’ pasta met zalm, zonder saus. Nou, dan bakken we het zalmpje apart en eet iedereen vrolijk mee. Je hebt als gezin, als familie, samen de verantwoordelijkheid gezond te blijven. Je moet het met elkaar doen.”

Feit

Wendy van Dijk presenteert voor SBS6 populaire programma’s als Wie van de Drie, Wie het laatst lacht, We want more en Hart in Aktie. Met haar zeer succesvolle platform wendyonline.nl bereikte ze onlangs een mijlpaal: een miljoen unieke bezoekers per maand. Op dat platform neemt Wendy met vele specialisten aan haar zijde de bezoekers mee in de fascinerende wereld van geluk en een gezonde leefstijl.

Delen

Journalist

Related articles