In laboratoria wordt door onderzoekers keihard gewerkt om medicijnen te ontwikkelen. Die zijn bedoeld om ziektes te genezen of in ieder geval de symptomen te verminderen. Soms komen er berichten in de media over een ‘doorbraak’ in de behandeling van een bepaalde aandoening. Maar al snel komt de aap uit de mouw: het middel lijkt te werken, maar hier is meer onderzoek voor nodig.

Voor de registratie van medicijnen rond is, moet er nog heel wat gebeuren. Het duurt vaak jaren vanaf het moment dat een middel ontdekt wordt tot het moment dat een arts het ook daadwerkelijk kan voorschrijven. Intussen overlijden er patiënten of kampen mensen met symptomen die het nieuwe medicijn zou kunnen verhelpen.

Zorgvuldige procedures

Het punt is dat bij de toelating van medicijnen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Het moet duidelijk zijn welke bijwerkingen het middel heeft. Het moet zeker zijn dat het middel ook daadwerkelijk werkt. En dan nog moet de procedure voor het registreren van het middel correct worden gevolgd. Dit is de taak van regulatory affairs. Zij zijn op de hoogte van de te volgen procedures zodat de registratie volgens de regels verloopt.

Voor medicijnen wordt ook vrijwel altijd patent aangevraagd. Daardoor zijn nieuwe medicijnen vaak nog erg kostbaar. Pas als het patent na verloop van jaren vervalt en dus ook andere producenten het mogen maken, zakt de prijs. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol, een middel dat al tientallen jaren bestaat en nu vrij geproduceerd kan worden. Dit heeft ertoe geleid dat dit middel nu zeer goedkoop vrij verkrijgbaar is in Nederland.

Bedrijven zijn zuinig op hun kennis

Het ontwikkelen van medicijnen vergt vaak jaren van studie en onderzoek. Er gaat dus heel wat geld in om. Daarom zijn bedrijven erg zuinig op hun kennis. Medewerkers die over deze kennis beschikken of bij bepaalde gegevens kunnen, moeten vrijwel altijd een verklaring tekenen waarin zij beloven hierover niet naar buiten te treden. Soms wordt geprobeerd mensen weg te kopen door de concurrent, ook dat wordt vaak belemmerd met bedingen in het contract. Ook bij het inhuren van tijdelijk personeel zijn bedrijven uiterst voorzichtig.

Een bedrijf als Talentmark.com bemiddelt bij het vervullen van vacatures. Zij zorgen ervoor dat de medewerkers die worden ingezet van onbesproken gedrag zijn.

Dierproeven steeds minder vaak nodig

Veel medicijnen die uiteindelijk voor mensen op de markt komen, worden eerst op dieren getest. Dit is nodig om te onderzoeken of een middel werkt en of het geen ernstige bijwerkingen heeft. Door voortschrijdende technieken zijn hier gelukkig steeds minder proefdieren voor nodig. Nog altijd worden muizen en ratten, maar ook soms apen en katten ingezet om te onderzoeken of een middel werkt. Hiervoor moet een dier besmet worden met een bepaalde aandoening, wat op zich natuurlijk discutabel is. Maar laboratoria proberen steeds vaker om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door te werken met het kweken van cellen.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>