Sporten is gezond en dat zouden we dus eigenlijk allemaal moeten doen. Maar het is daarbij wel belangrijk om blessures te voorkomen. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Soms gebeurt er iets onverwachts waardoor je een spier beschadigt of een bot breekt. Maar door verantwoordelijk te trainen kun je wel veel leed voorkomen. Zeker als je een tijdje niet hebt gesport is het belangrijk niet te hard van stapel te lopen. Bouw het trainingsschema rustig op. Op die manier heb je er ook op de langere termijn meer profijt van dan wanneer je direct zeer fanatiek uit de startblokken komt.

Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft vaak ruim op tijd aan dat overbelasting dreigt. Als dat het geval is, dan is het belangrijk om een stap terug te doen. Maar natuurlijk kan er ook iets onverwachts gebeuren. Een botsing met een tegenspeler tijdens een teamsport bijvoorbeeld, of een onverhoedse beweging tijdens een training. Bij een milde blessure kun je zelf maatregelen nemen met een brace of een duimspalk. Door de spier of het gewricht rust te geven kan er herstel optreden. Als je twijfelt of een bot gebroken of gescheurd is, raadpleeg je natuurlijk altijd een arts. Deze kan je bij twijfel doorsturen naar het ziekenhuis voor een foto. Soms kan een breuk die mooi ‘staat’ genezen zonder gips, maar dan moet de schade wel beperkt zijn en moet je gedurende de herstelperiode rust nemen volgens de adviezen van de arts of de fysiotherapeut.

Bescherming voorkomt blessures

Als je weet dat bepaalde plekken van je lichaam gevoelig zijn voor blessures dan kan het handig zijn om bij bepaalde sporten voorzorgsmaatregelen te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een Push brace voor een zwakke knie gebruiken. Ook topsporters zie je soms trainen of wedstrijden spelen met braces om . Dit doen ze dan niet omdat er al een blessure is maar om te voorkomen dat die ontstaat. Zeker als je al vaker problemen hebt gehad en dit wellicht leidde tot langdurig niet kunnen sporten, kan het zeker aan te raden zijn om voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit kan ook door je trainingsprogramma aan te passen. Misschien moet je iets minder fanatiek trainen. Daarmee bereik je uiteindelijk hetzelfde resultaat, alleen moet je er wellicht iets langer geduld voor hebben.

Zorg voor afwisseling tijdens de training

Voetballers gebruiken vrijwel alleen hun benen tijdens een wedstrijd. Toch volgen ze trainingen die alle spieren belasten. Dat is niet zonder reden. Door af te wisselen geef je het lichaam de kans om te herstellen. Spieren worden doorgaans ‘gerepareerd’ tijdens de slaap. Beschadigd spierweefsel wordt dan weer aangemaakt. Zorg er daarom voor dat je afwisselend traint. Naast cardio is ook krachttraining belangrijk, niet alleen als je aan krachtsport doet. Veel mensen die hun conditie willen verbeteren denken dit allen te bereiken met cardio training. Maar niets is minder waar. Krachttraining is minstens zo essentieel.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>