European Media Partner

Tips voor de ultieme borrelplank

De zomer is begonnen en dat betekent lange avonden in de tuin met een drankje en natuurlijk een hapje. Echter, een lekkere borrelplank is niet altijd goed voor de lijn.

Als je lekker wilt borrelen maar liever niet te ongezond wilt eten, dan zijn er een aantal goede alternatieven. Zo zou je de klassieke frituursnacks op een gezondere manier klaar kunnen maken door deze te bereiden in een airfryer. Een airfryer maakt gebruik van heteluchtcirculatie. Er gaat continu hete lucht van ongeveer 200 graden Celsius rond in de airfryer, waardoor je er een grilleffect ontstaat. Hierdoor wordt eten in de airfryer een stuk knapperiger dan in de oven. Daarnaast gebruik je ook een stuk minder vet (tot wel 80%) dan wanneer je frituurt, aldus Fit.nl. Hierdoor is het vaak gezonder dan frituren in de frituurpan. Als je toch wilt genieten van kaassoufflés, kroketten en bitterballen, dan kan de airfryer een goede uitkomst zijn.


Wil je liever iets gezonds, maar toch traditioneels op je borrelplankje? Denk dan bijvoorbeeld aan lekkere nootjes. En dan bedoelen we natuurlijk niet de gezouten borrelnootjes, maar lekkere ongebrande en ongezouten noten zoals amandelen, walnoten en cashewnoten. Perfect voor bij de borrel, en ze vullen nog goed ook. Mis je de kruiden van de borrelnootjes? Dan kan je deze ook gezonder maken door kikkererwten te kruiden en deze even te roosteren in de oven.


Ook brood en lekkere dips kunnen natuurlijk niet ontbreken op een goede borrelplank. Denk eens iets verder dan het gewone stokbroodje kruidenboter en ga voor een Libanees platbrood met zelfgemaakte tomatentapenade of hummus. Deze dips zijn ook heerlijk om rauwe groenten als komkommer, paprika of wortel in te dippen. Dus zet daar ook zeker een bakje van neer.


Als laatste mag een zoete snack ook niet ontbreken op je borrelplank. Denk bijvoorbeeld aan dadels gevuld met roomkaas of gewikkeld in spek. Of de ultieme klassieker voor bij de kaas: een trosje druiven. Zo zorg je voor wat afwisseling op je borrelplankje.


Uiteindelijk kan je zelf kiezen hoe gezond of ongezond je borrelplank daadwerkelijk is, zolang het maar lekker is. Zo kom je die lange zomeravonden zeker door!

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles