European Media Partner

Lichaam en geest

‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’ Het is een welbekend citaat van de Romeinse dichter Juvenalis. Dat sport en mentale gezondheid onlosmakelijk verbonden zijn, wordt ook vandaag de dag bevestigd door onder andere de Harvard T.H. Chan School of Public Health en de Rijksuniversiteit Groningen. Het zal niet verbazen dat in de huidige COVID-19 periode, een groot beslag wordt gelegd op de fysieke en mentale gezondheid van mensen in alle leeftijdsgroepen. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) meldde begin van 2021 dat maar liefst 82 procent van de jongeren tegen een burn-out aan zit, wat op lang termijn kan leiden tot een depressie. De farmaceutische middelen om dergelijke klachten te behandelen staan bekend om de negatieve bijwerkingen die ze teweegbrengen. Gelukkig is er een alternatief: sport.

Tijdens het sporten komt er endorfine vrij in het brein, een stof die ons een goed en energiek gevoel geeft. Daarnaast is lichaamsbeweging bevorderlijk voor ons denkvermogen, ons gevoel van eigenwaarde en ons slaappatroon.


Ondanks het feit dat men over het algemeen bewust is van het belang van sporten, wordt dit lang niet altijd nageleefd. We kennen het wel: je neemt een abonnement op de sportschool, maar hebt vervolgens moeite met het bij elkaar sprokkelen van motivatie om erheen te blijven gaan. In boutique fitness industrieën, is er niemand die je aansprakelijk stelt als je een keer niet komt opdagen. Het is een anonieme aangelegenheid met een groot scala aan apparaten waar je, afhankelijk van je zelf opgestelde doelen, een keus uit maakt. 


Bij Immersive Studio’s zien we dat een kleinschalige, persoonlijke omgeving het verschil maakt voor de motivatie van de sporter. Zoals een schoolklas met minder leerlingen de docent op maat feedback kan leveren, zorgt begeleiding in kleine groepen op de sportschool ervoor dat iedereen het maximale uit zichzelf haalt: de sporters bouwen zowel met de trainers als onderling een band op en creëren zodoende een positieve associatie met de sportomgeving. En juist dat mentale aspect is cruciaal voor motivatie en resultaat op de lange termijn.

Delen

Journalist

Harry Curtis Konadu

Related articles