European Media Partner

Hoe te beginnen met beleggen?

“Sparen of beleggen? Of allebei? Het is een terugkerende vraag,” constateert Michel Engbers, Directeur Investment Office Nationale-Nederlanden Bank. “Op dit moment is het met sparen de facto onmogelijk om rendement te behalen. Het is de reden voor veel mensen om te beginnen met beleggen.” Beleggen kan een goed alternatief zijn, maar kent natuurlijk wel meer risico’s en kosten dan sparen. 

Engbers geeft twee belangrijke adviezen: “Denk goed na over de situatie waarin de resultaten van beleggen tegenvallen en of je dan je hoofd koel kunt houden. En begin niet aan beleggen als je geen lange termijn horizon hebt. Je moet het geld voor langere tijd niet nodig hebben.” Met Beheerd Beleggen biedt Nationale-Nederlanden Bank beleggen in beleggingsfondsen op basis van vermogensbeheer. De risico’s worden daarbij afgestemd op het individuele beleggingsprofiel en het persoonlijke doel. Nieuwe klanten die een Beheerd Beleggen rekening bij Nationale-Nederlanden Bank openen, krijgen eerst een online vragenlijst. De uitkomst daarvan bepaalt het beleggingsprofiel van de klant. 


Beleggen steeds populairder

2021 is tot nu toe ‘overall’ een goed beursjaar, mede dankzij een sterk herstel van de economie. Het optimisme stimuleert het enthousiasme om te gaan beleggen, constateert Engbers. “Mensen nemen steeds meer risico. Het doet me denken aan het eind van de jaren ’90, toen beleggers ook steeds minder voorzichtig werden, totdat de koersen hard gingen dalen. Dat is wel het gevaar van deze fase.” Bij succes steeds meer risico’s nemen, is een veelvoorkomende valkuil voor particulieren die zelf beleggen, zogenoemd execution only. “Je moet heel veel kennis en ervaring hebben, voordat je beleggen in de vingers hebt. Je moet er echt tijd voor hebben. Daarom is vermogensbeheer, door een team van professionals die dat voor jou doet, vaak een goed alternatief.” 


Zelf doen of het uit handen geven?

Het overgrote deel van de beginnende beleggers is beter af met vermogensbeheer, is Engbers’ overtuiging. “Het is over het algemeen een beter alternatief dat je specialisten aan het werk zet en kiest voor vermogensbeheer. Dan wordt het beleggen uit handen genomen.” Particulieren die het toch leuk vinden om zelf te handelen, adviseert hij eerst met een bescheiden bedrag aan de slag te gaan. “Steek een teen in het water, zodat je het zelf kunt ervaren. Of je het beleggen nu zelf wilt doen of het uit handen geeft, let daarbij wel op de kosten.”

Qua historische rendementen wint beleggen het over de lange termijn van sparen. “Beleggen is investeren. Essentieel voor koopkrachtbehoud.” Engbers gebruikt bij zijn presentaties een voorbeeld van historische rendementen, waaruit blijkt dat op de lange termijn aandelen veruit het hoogste rendement genereren, daarna obligaties en dan sparen. Hij toont daarbij ook aan dat hoe langer de horizon van beleggen in aandelen is, hoe kleiner de kans op een negatief totaalrendement. 


Technologieaandelen 

Engbers plaatst een kanttekening bij de records die de AEX en andere indices de afgelopen tijd hebben laten zien. “Met name de aandelen die ‘Corona-proof’ zijn, zoals technologieaandelen, hebben het goed gedaan. Daardoor kunnen indices een enigszins vertekend beeld geven. Veel andere aandelen hebben het helemaal niet zo goed gedaan en zijn nog relatief laag gewaardeerd. De koersdoelen voor ‘tech’ worden steeds verder opgevoerd, waardoor er heel veel geld naartoe gaat. Dat leidt ertoe dat een beperkt aantal technologiebedrijven een steeds groter deel van bepaalde beursindices uitmaakt. Het zorgt voor een onevenwichtig beeld, waarbij de waarderingen tussen bedrijven in verschillende sectoren steeds verder uit elkaar lopen, stelt Engbers. “Sommige bedrijven die nog maar een paar jaar bestaan en alleen nog maar verlies hebben gemaakt, zijn op de Amerikaanse beurs tientallen miljarden waard.” Kennis van de markt helpt om de ontwikkelingen naar waarde in te schatten. “Ervaren beleggingsspecialisten monitoren continu de beleggingen van alle vermogensbeheerklanten. Zij baseren zich op actuele zaken en jarenlange ervaring.”

Feit

Wat gaan de aandelenkoersen doen?

Ondanks het sterke herstel van de economie, is sprake van een aantal zorgen. Allereerst COVID-19, dat telkens muteert, maar ook de problemen met de aanvoer van onderdelen wereldwijd en de inflatie. “De producentenprijzen in Duitsland zijn bijvoorbeeld in november met ruim 18% op jaarbasis gestegen. Dit beeld zien we overal in de wereld. Als die stijgingen gaan doorwerken in de consumentenprijzen kan de inflatie verder oplopen. Hoe de rente en inflatie zich ontwikkelen, en de reactie van de centrale banken, zal bepalend zijn voor 2022.” Desondanks is Engbers overwegend positief. “Wellicht zien we de komende tijd af en toe een correctie in de aandelenkoersen. Al met al is onze verwachting dat aandelen voorlopig goed blijven presteren. Er is gewoon heel veel geld in de wereld en aandelen zijn relatief aantrekkelijk ten opzichte van de alternatieve investeringsmogelijkheden, zoals sparen en obligaties.”


Beheerd Beleggen van Nationale Nederlanden is in de categorie ‘Beste Online Vermogensbeheerder’ winnaar van de Cashcow Award 2021 en is door Finner beoordeeld met vijf sterren.

Delen

Journalist

Related articles