European Media Partner

Genieten van eten mag weer

Hallelujah, het tijdperk waarin we alleen maar rauwe groenten en superfoods mochten eten om ‘gezond’ te zijn is gelukkig voorbij. Wel zijn we allemaal meer bewust van de herkomst van onze voeding en onze gebruiksvoorwerpen, eten we allemaal steeds minder dieren en gebruiken we steeds minder plastic. Nou ja, we probéren het in ieder geval.

Genieten mag weer! Want laten we wel wezen: wie is er nu écht gelukkiger geworden van al die knetterdure superfoods en gekke besjes die we ‘moesten’ eten volgens alle foodbloggers (mijzelf incluis)? Precies, niemand. Op de producenten van die chiazaden en gojibessen na, gok ik zo. Na al die gekkigheid gloort een hernieuwde belangstelling voor het moois van eigen bodem: stamppot; lokaal gebrouwen bier; de aardappel als superfood; asperges die ineens hip zijn als delicatesse. Bovendien is de trend om in het kader van een gezond dieet vooral mínder te eten, langzaam ondergesneeuwd en voeren de bourgondiërs steeds meer de boventoon. Iemand nog wat extra Hollandse mayonaise?


Steeds vaker gaan we met een canvas tasje groenten halen op de markt, omdat je op ‘plastic dieet’ bent en probeert zo min mogelijk plastic tasjes te verzamelen. Dertig jaar geleden was dat iets voor je geitenwollensokkige schoonmoeder, maar nu zijn het welvarende en hippe yuppen die dit doen. Duurzaamheid blijft een hot topic. Groen, Fairtrade, biologisch, minder plastic, lokaal geproduceerd - op wat voor manier het ook tot uiting komt, we willen met z’n allen steeds meer producten en merken die ‘iets’ goeds doen voor de wereld. Of het nu om een appel, mascara of thee gaat. Ik besloot zelf bijvoorbeeld dat het onzin is dat thee in piramidezakjes niet afbreekbaar is (piramidezakjes zijn bijna altijd van nylon, dus plastic), dus ik ontwikkelde zelf biologisch afbreekbare piramidezakjes. Dit soort initiatieven zie je overal: van restaurants die geen plastic rietjes meer gebruiken, tot koffiezaken die korting geven als je een recyclebare kop meeneemt en geen to go beker gebruikt.


Wanneer zelfs Unox een vegetarische rookworst maakt, dan weet je dat vega steeds meer mainstream wordt. In welke laag van de bevolking je ook kijkt, er wordt steeds minder vlees gegeten. Een volledig plantaardig dieet (veganistisch: ook geen ei, melk, kaas) is nog in de minderheid, maar over 30 jaar is vegan net zo alomtegenwoordig als vega nu. Let maar op.


Claartje Schröder, oprichter Foodness.nl & TEAmwork 


Delen

Journalist

Related articles