European Media Partner

Een leven lang leren is noodzakelijk voor de snel veranderde toekomst

De maatschappij veranderd snel en dat betekent ook dat wat er gevraagd wordt van (toekomstige) werknemers snel veranderd. Een leven lang leren wordt dan ook het ‘nieuwe normaal’. Hoe kan men het beste een leven lang leren en waarom is dat noodzakelijk? Laurent Simons (voltooide al op elfjarige zijn eerste bachelor studie), Tasien Joeman (voltooide vijf (universitaire) studies in vier jaar tijd) en Pieter van Duijnhoven (voltooide een MBA naast zijn baan) lichten toe. 

Hoe heb je het volgen van een universitaire studie/opleiding (op jonge leeftijd) ervaren? Welke voordelen/nadelen had het voor jou? 

Simons: “Het voordeel van een universitaire studie is dat je je dag kan indelen zoals je het zelf wil. Alles mag maar niets moet. Dat is een groot verschil met school, waar er bepaald wordt hoe je dag wordt ingedeeld en wat je moet doen. Ook de onderwerpen die je minder leuk vindt horen vaak bij het verplichte schoolprogramma. Op de universiteit kun je gewoon een studie doen die je zelf leuk vindt, het is bijvoorbeeld niet dat je verplicht nog talen of gym moet doen.” 

Joeman: “Ik heb het volgen van meerdere studies tegelijkertijd als heel positief ervaren. Ik had het erg naar mijn zin, maar er waren zeker drukkere periodes waarin ik overuren moest draaien. Heel af en toe heb ik mij weleens afgevraagd of ik nog wel door wilde gaan, maar als je ergens aan begint vind ik dat je het ook moet afmaken. Mijn doorzettingsvermogen en energie haalde ik meestal uit mijn reis in de avond terug naar huis. Waarbij ik reflecteerde op de dag en kon zeggen dat het een intensieve, maar waardevolle dag is geweest. Maar ook een dag die voor veel andere jongeren in minder ontwikkelde landen niet is weggelegd. Daarom moest ik er alles uit proberen te halen, omdat het een gift is waar ik dankbaar voor moet zijn.”

Van Duijnhoven: “Ik ben een nieuwsgierig persoon. Pas op latere leeftijd, tijdens mijn carrière, is de behoefte ontstaan om mij verder te gaan verdiepen. Hoe verder je in je carrière komt en langer bij een bedrijf werkzaam bent hoe groter, bij mij, de behoefte werd om mij verder te gaan ontwikkelen. Gelukkig stimuleerde mijn werkgever mij hierin en ben ik gestart met mijn MBA. Wat ik daarbij prettig vond was allereerst de steun van mijn werkgever en daarnaast kon ik mijn studie tijd thuis zelf indelen. Plenaire bijeenkomsten waren één keer in de maand op vrijdag en zaterdag.”Wat houdt een leven lang leren voor jou in? 

Simons: “Ik denk dat er niet veel keuze is, het tijdperk dat je een diploma haalde en veertig jaar met dat diploma bij een bedrijf ging werken tot aan je pensioen, is voorbij. Je wordt nu beoordeeld en beloond op basis van de bijdrage die je dagelijks levert en de technologie gaat zo snel vooruit dat het heel moeilijk is om bij te benen zonder jezelf steeds bij te scholen. En dan nog behoor je tot de massa. Maar als je een trendsetter wilt zijn en revolutionaire veranderingen wilt doorvoeren moet je nog tien stappen verder zijn. Dus ja het klopt, ‘stilstaan is achteruitgaan’. Ik vind dat mensen het beste in zichzelf naar boven moeten halen. Iedereen is wel getalenteerd in iets. De één kan heel goed tennissen, een ander kan hele spannende boeken schrijven en weer een ander kan hele mooie kunstwerken maken. Mijn talent is dat ik heel goed ben in kennis vergaren en verwerken. Iedereen op aarde kan en moet op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan de samenleving.”

Joeman: “Ik ben iemand die altijd opzoek is naar een uitdaging. Uitdaging is uniek, dat zorgt voor energie en zelfvoldoening, maar tegelijkertijd ook een stilzwijgende negatieve kant kennen. Voor mij is een leven lang leren jezelf uitdagen. Ik vergelijk het graag met een piloot, hoe hoog ga je vliegen en waar wil je naartoe. Dit zijn elementen die je vrij kan bepalen. Maar waar je ook naartoe vliegt, zorg dat je altijd het vliegtuig in de lucht probeert te houden, laat je bemanning niet in de steek en geniet vooral van de reis. Op dit moment werk ik bij een advieskantoor en merk ik dat je op de werkvloer ook heel veel kan leren. Niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische skills van mensen op de werkvloer kunnen je heel veel brengen. Er zijn dus heel veel verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen. 

In mijn optiek begint het met je houding. Stel je jezelf nederig op dan kun je het beste leren en daarmee jezelf ontwikkelen.”

Van Duijnhoven: “Ik was niet van jongs af aan al bezig met continu (willen) leren. Uiteraard heb ik mijn school en studie afgemaakt, maar pas later merkte ik het belang van het leren pas echt. Wil je je verder ontwikkelen in een baan of bedrijf dan je moet je willen leren. Soms loop je vast en dan kan een cursus en opleiding je helpen, waar jij niet alleen, maar ook je werkgever profijt van heeft.”Hoe zou je anderen willen inspireren om een leven lang te leren? 

Simons: “Ik zou mensen willen inspireren om out of the box te denken, een logisch gevolg daarvan is een leven lang leren en innoveren. Bijna iedereen die iets baanbrekends heeft gedaan, werd door hun omgeving voor gek uitgemaakt. Tot ze eenmaal hadden bereikt wat ze wilden en plots wil dan iedereen op die trein stappen. Denk maar aan Tesla (Elon Musk, hoe vaak stond hij niet op het randje van faillissement en had hij moeite om investeerders te vinden? Nu is zijn marktwaarde meer dan bijna alle grote gevestigde merken samen). Wat mij ook opvalt bij Elon Musk is dat hij ondanks datgene dat reeds is ontwikkeld en het succes en vermogen dat ze hebben opgebouwd, hij zichzelf steeds verder ontwikkeld en leert in andere gebieden.” 

Joeman: “Voor een leven lang leren hoef je niet per se altijd in de boeken te duiken. Blijf je nieuwsgierig en kritisch dan zijn er vele manieren om te blijven leren en ontwikkelen. Vraag jezelf daarnaast af wat je zou willen leren en vooral waar. De plek waar je iets leert en van wie is van grote invloed op hoe jezelf gaat ontwikkelen en kunt opbloeien. Vooral de wisselwerking tussen beide is heel waardevol.”

Van Duijnhoven: “Persoonlijk ben ik op een hoger niveau gekomen door de studie naast mijn werk. Ik ben mijn carrière bij een groot Amerikaanse bedrijf gestart en heb inmiddels verschillende functies bekleed. In de loop der tijd kwam ik erachter dat ik relevante kennis en theorie miste, er waren een aantal zaken die ik niet leerde of kon leren vanuit de praktijk. De MBA studie heeft mij kennis gebracht om zo goed gefundeerde beslissingen in mijn dagelijkse werkzaamheden te kunnen nemen. Mis je dus iets in je werk dan is het zaak hierop te reageren om verder te kunnen komen.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles