European Media Partner

De digitale werkwijze is boeiend, effectief en inspirerend

Ik ben mijn hele leven bezig geweest met business software. Mijn eerste baantje was in 1982 bij Buro Microsoftware waar ik samen met Eduart Hagens door het hele land demonstraties gaf van financiële software. 16 diskettes voor een grootboek. Ik startte in de USA mijn eigen document management softwarebedrijf  en maakte elk jaar met 50 developers een nieuwe versie op 6 CD’s. Vervolgens creëerde ik in 1994 bij BSO-Origin, tijdens mijn studie bedrijfskunde, een implementatie model voor SAP R3. Toentertijd de grote ERP belofte.

Welke lessen heb ik geleerd? Voor het eerst software implementeren is geweldig… Veel processen gaan snel, efficiënt en het leven is geweldig. Iedereen raakt enthousiast en de productiviteit gaat omhoog. Daarna wordt het langzamerhand moeilijker. Allereerst is er vendor locking. Mensen wisselen eenvoudiger van partner dan van software. Hardware is simpel en elke paar jaar komt er een nieuwe generatie, sneller, goedkoper, beter. Software blijft voortdurend hangen ook al wordt het oud, vermoeid en kan het niet meer innoveren. Een ERP systeem vervangen is als een harttransplantatie, de patiënt overleeft het nauwelijks. Zelfs een update van een ERP pakket is een gigantische operatie waarin veel pijn en geld gaat zitten. De userinterface is meestal psychologisch beschadigend en de gebruiker moest zich altijd aanpassen aan het pakket. Training on the job of een week in de klas was nodig om te beginnen met het begrijpen ervan. Veel guru’s die de hoekjes van het pakket kenden waren essentieel. Zeventig procent van het ICT-budget en de slimste mensen werden gebruikt om het spul aan de gang te houden. 


Gelukkig zijn er twee trends die het leven beter maakten. Allereerst de smartphone. Deze zorgde vanaf 2007 voor consumeration van IT. Mensen raakten eraan gewend dat software mooi en handig werkte en pikten niet meer alles. Ten tweede kwam in 2006 de Cloud. De Nederlander(!) Werner Vogel startte Amazon Web Services en software werd een service die niet voor iedereen speciaal werd gemaakt. Tien jaar later was dat de dominante manier om nieuwe software te implementeren. Software werd daardoor open en met API’s knoop je nu alles aan elkaar.


Wat moet je nu doen om deze trends goed te gebruiken? Allereerst een legacy strategy. Verbouw niet meer aan oude pakketten. Zet er een schil omheen en bouw nieuwe functionaliteit erbuiten met microservices op basis van API’s en hou controle over je eigen data. Vermijd de nieuwe cloud vendor lock in. Jouw informatie en processen moeten Cloud onafhankelijk zijn zodat je als organisatie de controle terugneemt. Je moet vooral niet alles zelf doen, maar je moet wel weten welke nieuwe afhankelijkheden je creëert. En wees een slimme opdrachtgever, neem niet alles van externe consultants aan. 


Er kan heel veel maar de uitdagingen zijn ook groot. Om als organisatie slim te werken moet je nu net zo makkelijk duizenden IOT devices en data kunnen integreren als factuur- en orderregels. En na de grote ERP-integratie die op het bedrijf was gericht moeten we nu intensief samenwerken in een ecosysteem waarin alle partijen soepel processen en data integreren. De voorspelling van EY is dat blockchain over 10 jaar een dominante rol in speelt in ecosystemen.


En als laatste, never spoil a good crisis. Neem corona, wat een giga acceleratie van digitaal samenwerken bij alle organisaties geeft! In plaats van 100 presentaties per jaar geef ik nu alleen maar online conferenties die sneller te organiseren zijn, minder kosten en vaak tien keer zoveel bezoek opleveren. Hoe we zo’n nieuwe digitale werkwijze boeiend en effectief maken is voor de professionals altijd weer de uitdaging die dit gebied zo inspirerend maakt.


Vincent Everts, trendwatcher

Delen

Journalist

Related articles