European Media Partner

Data-gedreven werken

3 vragen aan Dr. Sjoerd de Vries, Universitair docent Digitale Transformaties in de Publieke Sector aan de Universiteit Twente


In hoeverre werken lokale overheden al ‘data-gedreven’?

“Het staat nog in de kinderschoenen, maar je ziet dat gemeenten echt de ambitie hebben steden ‘slimmer’ te maken. Zo wordt er al data ingezet voor het oplossen van vraagstukken rondom mobiliteit, parkeren, stadsreiniging of regulering van grote evenementen.” 


Wat zijn de voordelen van ‘data-gedreven werken’ voor lokale overheden?

“Vaak weten lokale overheden niet wat de effecten zijn van een beleid. De mate van gebruik van de instrumenten bepaalt of een beleid succesvol is. Maar dit zegt niets over het sociale aspect en of burgers hier gelukkiger van worden. Door data-gedreven te werken, kun je meer te weten komen over de effecten en de impact van een beleid en deze gaandeweg bijstellen.” 

 

Wat heeft het ‘data-gedreven werken’ van lokale overheden voor effect op burgers? 

“Overheden kunnen diensten personaliseren, omdat er meer inzicht is in wat de burger wil en kan. Daarnaast ontstaat er een intensievere participatiemaatschappij, waarbij de burger meer zaken zelf organiseert. Denk bijvoorbeeld aan een parkeerbeleid, waarbij burgers op het platform van de gemeente hun parkeerplek of oprijlaan kunnen verhuren. De burger zal meer mee kunnen denken en sturen.”

Delen

Journalist

Related articles