European Media Partner

Blockchain af van Wilde Westen imago

Blockchain is niet één ding. Zoals bij meerdere zaken in het leven lossen meerdere stukjes de puzzel op en dat is ook het geval bij blockchain. Het is een technologie om data en transacties veilig op te slaan.

Blockchain heeft een decentrale opslag en is dus verspreid over meerdere plekken. Dit is handig voor bijvoorbeeld ketenprocessen, waarbij je het vertrouwen dat ontbreekt kan oplossen. Je zou dit kunnen zien als een extra laagje in bijvoorbeeld een app, vertelt Marloes Pomp, blockchain deskundige. Ook bij Bitcoin, een crypto valuta, staat vertrouwen centraal, zegt Tuur Demeester, Bitcoin analist. “De betrouwbaarheid, die uitvinder Satoshi Nakamoto voor ogen had, was vooral gefocust op censuurresistentie en inflatiecontrole, wat leidde tot een systeem waarbij de boekhouding van alle transacties bijgehouden en gecontroleerd kon worden door een decentraal netwerk.” Marloes Pomp, blockchain deskundige & Tuur Demeester, Bitcoin analist


Bitcoin is nog altijd het bekendste voorbeeld van cryptocurrency en volgens Demeester zal dat ook nog even blijven. “Naar mijn mening zijn er geen substantiële verbeteringen ontwikkeld wat betreft alternatieve cryptomunten en ik verwacht ook dat in de toekomst Bitcoin zal blijven domineren.” De technologie die Bitcoin gebruikt is die van de blockchain (dit is een database waar transacties worden opgeslagen). Blockchain probeert in peer to peer processen iets wat men niet vertrouwt op te lossen door een extra (beveiligings-) laag toe te voegen, aldus Pomp. “Een voorbeeld hiervan is de bill of lading. De haven van Rotterdam en Singapore werken op het moment samen om het eigendomsbewijs van containers te digitaliseren via blockchain, onder andere om zo fraude tegen te gaan. Op dit moment is nog wettelijk vastgelegd dat dit een papieren eigendomsbewijs moet zijn maar, door dit proces te digitaliseren wordt het overladen van containers niet alleen sneller. Je kunt ook de containers slimmer inspecteren, slimmer verzekeren of zien waar de containers zich bevinden.”

 

Er was in het verleden regelmatig commotie over fraude en het witwassen rondom cryptomunten en de transactiekosten en schaalbaarheid van blockchain en Bitcoin. Maar de laatste jaren is er ontzettend veel verandert, vertelt Pomp. “De meeste initiatieven zijn nu gereguleerd. Het ‘wilde westen’ imago is eraf waardoor er meer ruimte is voor serieuze projecten. Toen de digitale munten opkwamen was het bijzonder en nog niet duidelijk wat men ermee kon. “Dit kun je het beste vergelijken met de groeipijnen van het internet, vervolgt Demeester. “Daar dacht men toen ook dat het nooit mogelijk zou zijn om voldoende te groeien om de hele planeet te bedienen en om bijvoorbeeld videostreaming mogelijk te maken.” Inmiddels is het stof neergedaald en is duidelijk geworden wat men met cryptocurrency kan, volgens Pomp. “Zo kondigden DBC en 2Tokens recentelijk hun samenwerking aan om gezamenlijk een extra impuls te geven aan de verdere ontwikkeling en toepassing van token financiering. Deze samenwerking wordt op 13 juli gelanceerd via de use case Digitaal centrale bankgeld (CDBC) door middel van een virtuele rondetafel met De Nederlandsche Bank.”  


Momenteel maken de meeste Bitcoiners nog gebruik van de blockchain zelf, maar de komende jaren zal dat volume verschuiven en op andere niveaus gaan plaatsvinden, bijvoorbeeld via het Lightning Network, aldus Demeester. “Bitcoin is een nieuwe technologie, net zoals mobiele telefoons dat ooit waren. De soevereiniteit die Bitcoin mogelijk maakt is beangstigend voor sommigen.” En het feit dat het aantoonbaar schaars is en een onwrikbaar financieel beleid heeft, maakt het een impliciete provocatie aan het adres van centrale banken wiens beleid met het jaar onvoorspelbaarder wordt, gaat Demeester verder. 


“Toch ziet de toekomst van Bitcoin er bijzonder goed uit. Daarnaast ziet de Nederlandse overheid de voordelen van blockchain in. Maar ik verwacht politieke verdeeldheid. Sommige landen zullen het verbieden, andere landen zullen het omarmen. De industrie is erg aan het groeien. Enerzijds gebeurt dat vanuit de financiële industrie met sterke financialisering, waarbij de invloed groeit van bijvoorbeeld financiële instellingen op het economische beleid (derivaten, OTC trading, actieve en passieve fondsen) en anderzijds gebeurt het bottom-up met technologie die de financiële schikking goedkoper maakt (Liquid Network) en die ook bitcoin transacties zelf radicaal goedkoper maakt (Lightning Network).” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles