European Media Partner

Videocommunicatie: ook na de crisis

De coronacrisis bleek een aanjager voor de versnelde acceptatie van videocommunicatie in het bedrijfsleven. “Tot voor kort zag je dat video niet eens onderdeel uitmaakte van het communicatieplan, maar nu is dit wel anders en is videocommunicatie een essentieel onderdeel voor het plaats onafhankelijk kunnen samenwerken met elkaar, en, nog belangrijker, voor de bedrijfscontinuïteit tijdens de pandemie.”

Aan het woord is Gustaaf Jansen, regional sales director BeNeLux bij Pexip. “Echter, hier komen wel enkele uitdagingen bij kijken. Zo heeft ieder bedrijf zijn persoonlijke voorkeuren voor het soort software dat zij gebruiken. Al deze systemen ‘communiceren’ in hun eigen taal en als je samen wilt werken met elkaar of met externe partijen moeten die tools met elkaar verbonden worden. Pexip is daarin de ‘vertalende’ partij, zij verbinden verschillende systemen om te zorgen dat iedereen kan communiceren via het platform dat hun voorkeur heeft, onafhankelijk van de technologie of device die zij hiervoor gebruiken.”


Gustaaf Jansen, regional sales director BeNeLux bij Pexip


Ook na de coronacrisis lijkt er een grote rol weggelegd te zijn voor het gebruik van videocommunicatie. Dat betekent echter niet dat er geen ruimte meer is voor persoonlijk contact. Jansen: “Met deze tools kan je juist heel makkelijk snel samenkomen met je team, met één druk op de knop. De meeste mensen zijn het echter niet gewend om informeel met elkaar te communiceren via digitale platforms. Wat we nu zien is dat bedrijven werken aan een cultuur waarin video meetings een rol spelen. Natuurlijk is het voor de bedrijfscultuur wel van belang om in de toekomst ook weer op kantoor samen te komen.”


De moderne werknemer wil graag keuzevrijheid en het zou niet uit moeten maken waar hij of zij werkt, als er maar een goede internetconnectie aanwezig is. Onderzoek laat zien dat 50 tot 70 procent van de werknemers ook in de toekomst graag vanuit huis zou werken. Niet de hele week, maar 2 à 3 dagen.” Als werkgever kan het je daarom een competitief voordeel geven, omdat je de beste talenten aan kunt trekken. Ook geven mensen aan dat ze vanuit huis efficiënter kunnen werken. Zo kunnen ze deelnemen aan vergaderingen met collega’s, klanten en partners uit verschillende landen, zonder onderbrekingen of het geluid van de open kantoortuin.


Daarnaast is het ook makkelijker om bijvoorbeeld afspraken in te plannen, omdat steeds meer gebruikers kennis van videoconferencing hebben en organisaties investeren in naadloze video samenwerking. “Als je op kantoor bent kan je bijvoorbeeld met één druk op de knop meedoen aan een video meeting, bijvoorbeeld via Microsoft Teams, Google Meet of Cisco Webex. De hordes op het gebied van communicatie worden steeds kleiner. Als je vroeger een afspraak wilde inplannen konden hier zo weken of zelfs maanden overheen gaan. Met videocommunicatie kan er binnen een dag een meeting gepland worden, kunnen vragen beantwoord worden en kunnen sneller beslissingen gemaakt worden.”


Video conferencing maakt bepaalde aspecten van werk een stuk gemakkelijker en kan bijdragen aan een duurzamere toekomst. “Door de inzet van je medewerkers op een andere manier te regelen en meer online te werken wordt er minder gereisd, waardoor er tijd bespaard wordt en waardoor de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen. Voor de werknemer kan het ook een goede invloed hebben op de werk-privé balans, omdat ze tijd overhouden. Dat uurtje in de file staan in de spits kan ingeruild worden voor een uur ontbijten met de kinderen of een uurtje sporten voor of na het werk.”


De grote vraag en zorg die bij velen echter nog rest is de angst omtrent dataveiligheid. “Pexip is echt ontworpen voor de grotere bedrijven, met focus op de dienstverleners, de bancaire sector, industrie en de overheidsinstanties, organisaties waarbij veiligheid, privacy en goede kwaliteit bovenaan hun prioriteitenlijstje hebben staan. Ons bedrijf is opgericht door mensen met vele jaren ervaring in de video conferencing industrie. Zij begrijpen video als geen ander en waren in staat een nieuw platform te bouwen. Data security en privacy zijn onderdeel van de kernwaarden en er wordt gebruik gemaakt van door de industrie gestandaardiseerde encryptie en security protocollen om privacy en veiligheid te waarborgen. Uniek is dat pexip flexibele opties biedt, wat klanten de mogelijkheid geeft hun eigen platform te bouwen en ontwerpen en hun data op te slaan in hun eigen datacenters. Als ze via onze service data in de cloud opslaan zijn we volledig transparant over wat ermee gebeurd. We hebben een toegewijd team van security experts dat ervoor zorgt dat we GDPR compliant, ISO en JITC gecertificeerd zijn en blijven.”


“Uiteindelijk willen we zorgen dat mensen zich gehoord en gezien voelen en dat ze op een meer efficiënte manier, face to face, kunnen samenwerken”, vertelt Jansen. “Video conferencing oplossingen zonder vertraging en van goede kwaliteit zorgen dat men elkaar zonder problemen kan ontmoeten. We willen dat ze zich veilig voelen en de zekerheid hebben dat hun meetings privé zijn, en bieden ze de mogelijkheid om vrijer te werken, waar ze maar willen. Videomeetings kunnen net zo goed zijn als traditionele vergaderingen. Of zelfs beter!” Maar één ding is duidelijk: de mogelijkheden van het IoT om de efficiëntie van het bedrijfsleven te verbeteren lijken eindeloos. Nieuwe oplossingen en succesverhalen blijven de kop op steken.


pexip.com/#probeerDelen

Journalist

Related articles