Veel mensen in Nederland hebben een pensioengat, zonder dat te weten. Het aantal mensen dat alleen een AOW krijgt en verder geen aanvullend pensioen heeft opgebouwd, blijkt al jaren te stijgen. Volgens de Vakcentrale voor Professionals (VCP) is het aantal mensen dat geen aanvullend pensioen heeft opgebouwd, ‘zorgelijk groot’.

Dat betekent dat veel Nederlanders die op een later moment met pensioen zullen gaan, dan in de financiële problemen kunnen komen. De AOW is geen vetpot en vaak is er bij de werkgever niet voldoende pensioen opgebouwd. Bovendien zijn er veel zzp’ers die helemaal geen pensioen hebben opgebouwd.

Hoeveel mensen hebben een pensioengat?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt bij hoeveel mensen een pensioengat hebben. In 2016 waren er nog 856.000 werknemers die helemaal geen pensioen hadden opgebouwd. Maar de meest recente cijfers komen uit 2019. Toen bleek dat 936.000 werknemers, bijna 1 miljoen mensen, geen of niet voldoende pensioen hebben opgebouwd.

Dat betekent dat zij, als zij met pensioen gaan, niet genoeg geld hebben om alle rekeningen te betalen of op dezelfde manier kunnen leven zoals zij dat nu doen. Voor bijna 1 miljoen mensen wacht dus een ‘sober pensioen’, waarbij in de laatste jaren van hun leven de broekriem nog steviger moet worden aangehaald. Volgens de VCP zijn het vooral mensen met een flexibel dienstverband zoals flexwerkers en zzp’ers die niet of nauwelijks pensioen hebben opgebouwd. Een goede oplossing is het pensioentekort aanvullen, zodat er voldoende geld voor het pensioen is.

Mensen met migratieachtergrond bouwen vaak geen pensioen op

Met name mensen met een migratieachtergrond en mensen met een laag inkomen zouden niet of veel te weinig pensioen opbouwen. Kleine en jonge bedrijven bieden bovendien vaak geen pensioenregeling voor hun werknemers.

Ik heb een pensioengat, wat is daar aan te doen?

Waarschijnlijk kijken veel mensen nu zelf ook even op hun jaarrekeningen hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd. Dat is ook in te zien bij de SVB. Blijkt dat er maar weinig of zelfs helemaal geen pensioen is opgebouwd, dan is er sprake van een pensioengat. Vaak denken mensen in loondienst dat het met hun pensioen wel goed zit, maar de praktijk blijkt toch vaak een stuk teleurstellender. Voor zzp’ers geldt dat zij volledig zelf een pensioen bij elkaar moeten zien te verdienen. Vaak is het niet mogelijk om het volledige pensioen zelf aan de kant te leggen.

Beleidsmedewerker Klaartje de Boer van de VCP laat in de Telegraaf optekenen dat het belangrijk is om voldoende pensioen op te bouwen. Anders is er een groot risico dat werknemers en zzp’ers bij hun pensioenleeftijd in een groot financieel gat vallen. Een oplossing is door een pensioenpotje op te bouwen aan de hand van een pensioenbelegging. Voor veel werknemers duurt het nog wel even totdat ze met pensioen gaat en om deze reden is het mogelijk te profiteren van het effect van rendement-op-rendement. Het gaat hier om een belegging en dat brengt risico’s met zich mee. Daardoor kan een deel van de inleg verloren gaan. Toch blijkt een pensioenbelegging vaak voldoende extra pensioen op te leveren. Op onze blog vind je nog meer analyses op het gebied van financiën.

Hoeveel pensioen moet ik extra opbouwen?

Wie erachter is gekomen dat hij ook een pensioengat heeft, vraagt zichzelf af hoeveel pensioen er moet zijn opgebouwd om op latere leeftijd goed te kunnen leven. Dat is per persoon verschillend. Over het algemeen geldt dat als je net zo kunt leven als je met pensioen gaat als dat je nu kunt leven, er voldoende pensioen is. Blijkt dat het bedrag lager uitvalt, dan is er sprake van een pensioengat. Er kan ook een pensioengat ontstaan als je niet zo kunt leven als je met pensioen gaat als dat je zou wensen.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>