Als je vandaag de dag op zoek bent naar een nieuwe auto, kun je verschillende opties overwegen. Zo kun je natuurlijk een auto kopen, maar je kunt ook een auto leasen. Zowel particulieren als ondernemers kunnen een auto leasen. Hoe dat werkt, wat de voordelen zijn en een analyse omtrent de leasemarkt staat hieronder voor je op een rij.

Wat is leasen?

Zoals net al werd benoemd, kun je een auto kopen of leasen. Als je van plan bent om een auto te leasen, betaal je een vast bedrag per maand om gebruik te kunnen maken van de auto. Het is goed om te weten dat er verschillende leasevormen bestaan. Zo heb je private lease voor particulieren, en heb je operational lease en financial lease voor ondernemers. Als je als ondernemer wil leasen, is het goed om de verschillen tussen deze vormen te weten.

Bij operational lease moet je namelijk de auto weer inleveren bij de leasemaatschappij, terwijl bij financial lease de auto na het contract van jou is. Dat betekent ook dat je voor sommige kosten wel zelf moet opdraaien, zoals de verzekering en de wegenbelasting. Bij operational lease zijn deze kosten voor de leasemaatschappij. Wél heb je bij financial lease profijt van verschillende fiscale voordelen, die je niet hebt bij operational lease. Zakelijk leasen kan dus wellicht voor jou als ondernemer interessant zijn.

Leasen is voor verschillende doelgroepen

Als particulier en ondernemer kun je dus ervoor kiezen om een auto te gaan leasen. Of je nou als werknemer wil rijden in een representatieve auto, of als je als particulier graag wil rijden in de auto van jouw dromen: met leasen is dat mogelijk. Leasen is dus voor veel verschillende doelgroepen beschikbaar. Bovendien is leasen erg populair: er worden steeds meer auto’s geleased, ook als het gaat om zakelijke wagens.

Elektrisch rijden

Daarnaast worden de elektrische wagens ook steeds vaker gezien op de weg. Ook in de leasemarkt komen steeds vaker elektrische auto’s voorbij. Elektrisch rijden kan namelijk verschillende voordelen opleveren. Denk bijvoorbeeld maar aan het milieuvriendelijke aspect: een elektrische auto stoot minder schadelijke stoffen uit dan een auto die rijdt op benzine of op diesel.

Daarnaast brengt een elektrische auto een aantal fiscale voordelen met zich mee: zo hoef je tot 2025 geen bpm te betalen. Ook hoef je tot 2025 geen mrb te betalen voor een elektrische wagen. Daarnaast zijn de bijtellingspercentages voor een elektrische zakelijke leaseauto anders dan die van een brandstofauto. Houd er wel rekening mee dat deze percentages per jaar veranderen: in 2026 zijn de percentages voor iedere auto hetzelfde.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>