De smartphone, tablet en laptop zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. We maken er gebruik van, zonder erbij stil te staan. Onze vrienden en ons werk worden steeds digitaler. We leven sinds de jaren 2000 in een technologisch vooruitstrevende maatschappij. We gebruiken social media, videogesprekken en digitale berichten om met elkaar te communiceren. We werken thuis en krijgen coaching op afstand. Ook scholen doen steeds vaker aan afstandsonderwijs, via het digitale leerplatform. Kortom, digitalisering neemt een steeds groter deel van onze maatschappij in. 

De voordelen van een digitale maatschappij

Communicatie en veiligheid

We leven efficiënter dan vroeger. We hoeven weinig tijd in onze taken te steken. Vroeger moesten we, op een omslachtige manier, een brief naar iemand verzenden. Het gebeurde vaak dat de brief niet eens ontvangen werd of zoek raakte. Tegenwoordig stuur je met een druk op de knop, een e-mail naar je werkgever, collega of familielid. We denken niet meer na. Het digitale leven is al volledig ingeburgerd. Niet alleen communiceren gaat veel makkelijker, ook de veiligheid is beter gewaarborgd. De politie kan met nieuwe technieken eenvoudiger verdachten opsporen. Gegevens van de verdachte worden in een computersysteem verwerkt. Met het DNA van de verdachte, kan snel een match gevonden worden. Op deze manier kan een crimineel makkelijker gepakt worden. Ook beveiligingssystemen zoals bewakingscamera’s en alarmsystemen werken op een slim (draadloos) netwerk. Apparaten communiceren direct met elkaar. Door de snelle internetverbinding, kan een alarmsysteem snel op een inbreker reageren. Bewakingssystemen worden via een passende app beheerd. Je kunt bovendien 24/7 je woning in de gaten houden, via je smartphone, PC of tablet. Dit kan zelfs als je in het buitenland zit. 

Veilige platformen

De digitalisering heeft nog veel meer bereikt. Overheidsinstanties, zoals gemeenten, zorgverzekeraars en de belastingsdienst, kunnen gegevens van inwoners makkelijk beheren en opslaan. Denk aan veilige online platformen, zoals DigiD, waar Nederlanders makkelijk hun overheidszaken mee kunnen beheren. Niemand anders krijgt toegang tot deze gegevens. Dit komt doordat je zowel een wachtwoord, gebruikersnaam, telefoonnummer als app bij de hand moet hebben. Er zijn voor bedrijven veel softwaresystemen beschikbaar, waarmee ze makkelijk en veilig gegevens uit kunnen wisselen. Dit gaat via een versleuteld netwerk. Toegangscontroles en tweestapsverificaties zijn een groot onderdeel van het zakelijke leven geworden. Ook consumenten kunnen veilig op beschermde digitale platformen inloggen. Zelfs je socialmediaprofiel kun je extra beveiligen met tweestapsverificatie.

Snel internet en het nieuwste 5G-netwerk

Er is veel innovatie op het gebied van veiligheid. Veilig internet is daar een groot voorbeeld van. Vroeger moest je nog gebruik van een inbelverbinding maken, via het netwerk van KPN. Dit ging meestal erg langzaam. Tegenwoordig beschikken we slechts over een wifi wachtwoord en een netwerknaam. We maken razendsnel verbinding via het glasvezelnetwerk. Ook 5G heeft voor grote veranderingen gezorgd. 5G-internet is een zeer sterke verbinding. 5G is daarom het internet van de toekomst. Veel smartphones maken al gebruik van het netwerk. Maar 5G staat ook op het punt om zelflerende apparaten met elkaar te verbinden, zoals artifactal intelligence. Denk aan smarthomes, robots en zelfrijdende auto’s. 5G is heeft een helder toekomstperspectief. Het doel is om de wereld nog toegankelijker te maken. 

Digitalisering neemt dus in een razendsnel tempo toe. Elk moment verbeteren de technieken. De innovatie op het gebied van digitalisering is daarom spectaculair te noemen. Nieuwe netwerkverbindingen, softwaresystemen, brokers, platformen, beveiligingssystemen, digitale apparaten en integratiesystemen nemen de overhand in de wereld.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>