Toen de prijs voor aardgas in 2022 ineens door het dak ging door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne besloten veel mensen halsoverkop om een open haard te kopen. Want daar kun je je huis ook prima mee verwarmen en dan hoeft de centrale verwarming of de gaskachel niet aan. Om over een elektrische kachel nog maar te zwijgen, want ook de prijs voor stroom ging ineens fors omhoog. Maar als je besluit om een houtkachel te gaan gebruiken dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je dat veilig doet. Wil je veilig stoken dan moet allereerst de schoorsteen op het dak in orde zijn.

Niet elke schoorsteen is geschikt voor een houtkachel

Het feit dat je huis een schoorsteen heeft wil niet zeggen dat je zonder aanpassingen een houtkachel kunt plaatsen. Soms is een dakdoorvoer voor een houtkachel nodig om je kachel veilig te kunnen gebruiken. Stoken op hout is iets heel anders dan wanneer je een gaskachel gebruikt. Laat de schoorsteen dus altijd beoordelen door een ervaren dakdekker of schoorsteenveger. Pas nadat deze is aangepast kun je de kachel aansteken. Neem je niet de juiste maatregelen, dan loop je een grote kans op een schoorsteenbrand. Dit is naast kortsluiting één van de vaakst voorkomende oorzaken van een woningbrand. Het is ook belangrijk om de schoorsteen na het stookseizoen te laten schoonmaken. Op die manier kun je zodra de herfst zijn intrede doet weer veilig stoken.

Overlast in de omgeving

Het stoken van een houtkachel kan voor overlast zorgen in de omgeving. Niet alleen vinden sommige mensen de geur niet prettig, maar het kan ook dat de rook blijft hangen. Dit is vaak het geval als het mistig of zwaar bewolkt is. De rook kan dan niet goed weg. Mensen met luchtwegaandoeningen kunnen hier erg veel hinder van ondervinden. Daarom adviseert het RIVM op sommige momenten om geen houtkachels te stoken. Het gaat doorgaans niet om een verbod, maar om een dringend advies. Er geldt vrijwel nergens een verbod om een houtkachel te gebruiken, maar je kunt het stoken wellicht wat beperken als buren aangeven er overlast van te ondervinden.

Alternatieven voor een houtkachel

Niet iedereen is een geboren houtstoker. Het vraagt namelijk wel de nodige aandacht. Ook al heb je een flexibele kachelpijp in de schoorsteen, dan nog moet je goed opletten dat de rook niet de kamer in slaat en dat je geen koolmonoxidevergiftiging oploopt. Goed ventileren helpt daar vaak al goed bij. Maar als een open haard niet zo jouw ding is en je wilt het toch lekker warm hebben in de woonkamer dan kun je ook een infraroodpaneel overwegen. Daarmee kun je een kleinere ruimte snel lekker warm maken zonder dat je hiervoor een vermogen aan stroom kwijt bent. Ook sommige kleine elektrische kachels zijn een goede optie. Je hoeft ze maar even aan te zetten om de kou de kamer uit te jagen. Dit zijn ook prima alternatieven voor huizen zonder schoorsteen of appartementen.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>