In Nederland, maar ook in heel veel andere landen, is er een steeds groter wordend tekort aan elektriciens. Dit heeft flinke gevolgen voor verschillende delen van de economie. Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht zal dit tekort in de komende jaren alleen maar groter worden. Maar hoe zit dat nu eigenlijk en wat kunnen bedrijven doen om toch meer elektriciens aan te trekken? Wat brengt de toekomst? Lees er hier meer over!

De groei van de krapte blijft aanhouden

Het ROA wijst erop dat het tekort aan elektriciens niet alleen een probleem is in één sector. Het speelt in de techniek, zorg en onderwijs. Bedrijven en organisaties in deze sectoren vinden het lastig om gekwalificeerd personeel te vinden voor hun elektriciteitswerk. Begrijpelijk en het is erg nadelig. Door dit tekort gaan de salarissen van elektriciens snel omhoog. Het is dan ook erg vervelend voor werkgevers omdat de druk om goede vakmensen te vinden steeds groter wordt.

De impact op bedrijven en organisaties

Het tekort aan elektriciens leidt daarom direct tot problemen voor bedrijven en organisaties die elektriciens nodig hebben. Ze krijgen te maken met vertragingen in projecten, uitgesteld onderhoud en hogere kosten. Eigenlijk moeten alle bedrijven en organisaties zich voorbereiden op de gevolgen op lange termijn en slimme strategieën verzinnen en inzetten om mensen te werven. Gelukkig proberen we met steeds nieuwe initiatieven te komen om vakmensen aan te trekken.

Initiatieven om elektriciens aan te trekken

Er worden verschillende stappen ondernomen om meer elektriciens te werven. Er wordt aandacht besteed aan onderwijsprogramma’s die studenten de juiste opleidingen en certificaten bieden, om zo het tekort aan geschoold personeel aan te pakken. Ook worden werkgevers aangespoord om goede salarissen en andere voordelen te bieden. Dit moet mensen motiveren om voor een carrière in de elektrotechniek te kiezen. Toch is het niet waarschijnlijk dat deze maatregelen het tekort helemaal oplossen.

Wervingsstrategieën

Leercontracten zijn een goede manier voor werkgevers om nieuw talent aan te trekken en genoeg gekwalificeerde elektriciens te krijgen. Zo kunnen leerlingen praktijkervaring opdoen terwijl ze hun diploma halen. Denk aan stopcontacten leggen en met de krimpkous werken. Ook moeten er dus goede salarissen en voordelen geboden worden om de beste elektriciens te trekken. Denk hieraan aan flexibele werktijden, bedrijfsauto’s en extra vrije dagen. Dit zouden factoren kunnen zijn om het aantrekkelijk te maken voor mensen die je wilt aannemen.

Toekomstperspectief

Het lijkt erop dat het tekort aan elektriciens in Nederland de komende jaren blijft toenemen, ondanks alle inspanningen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven en organisaties actief investeren in manieren om goede vakmensen te werven. Dit is echt nodig voor het voortbestaan van de technische sector en de hele economie. We hebben echt gekwalificeerd elektrisch personeel nodig.

Insert About the Author
  • Bwer Pipes: Leading the Way in Agricultural Irrigation Technology: Revolutionize your irrigation practices with Bwer Pipes’ innovative solutions. Our cutting-edge sprinkler systems and durable pipes are engineered to withstand the harsh conditions of Iraqi agriculture, ensuring optimal water usage and crop growth. Learn More

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Andere bekeken ook

    >