Als er ergens een wildgroei aan is geweest de afgelopen jaren dan is dat wel aan sportscholen. Het ene concept dook op na het andere. Van de grote budgetketens op industrieterreinen tot de hippe urban gyms midden in de stad. De tarieven liegen er vaak niet om, en de branche staat er ook om bekend niet heel soepel te zijn bij het beëindigen van abonnementen. Natuurlijk is het aan te raden om een abonnement bij een sportschool af te sluiten, maar wees wel kritisch bij de keuze. Hoe je een goede sportschool onderscheidt van een slechte? Hier de tips op een rij. 

Veiligheid voorop 

Leuk al die hippe apparaten en flashy kleuren, maar er is natuurlijk één ding het allerbelangrijkste en dat is de veiligheid. In de eerste plaats is dat de fysieke veiligheid, want wanneer je serieus gaat sporten is de kans dat er iets gebeurt qua gezondheid groter dan wanneer je dit niet doet. Vraag dan ook of het personeel standaard een EHBO cursus moet volgen. Dit is toch wel een basisvoorwaarde om een veilige sportschool te kunnen runnen. Want niet alleen een verzwikte enkel heeft wat deskundige aandacht nodig, ook het gebruik van een AED vergt de nodige uitleg. Bij een goede EHBO cursus wordt dit allemaal meegenomen en wordt ook de kennis af en toe geüpdatet. Dus vraag hier naar en wanneer er ontkennend of verontwaardigd gereageerd wordt is het goed om je conclusies te trekken. Van de kleine tot de grote gym; dit is een vereiste! 

Het advies 

In een goede sportschool lopen personal trainers en ander personeel rond. Het is goed om vooraf te informeren naar de opleidingen van deze trainers. Er zijn erkende opleidingen voor personal trainers en andere sportinstructeurs, waarbij je minimaal ervan mag uitgaan dat er iemand is die de fitnessvakopleiding niveau A en B heeft gedaan. Ook wanneer er een fysiotherapeut aanwezig is, mag je ervan uitgaan dat deze een volledige HBO opleiding heeft gevolgd. Wordt hier schimmig over gedaan of niet eerlijk geantwoord, ook dan is het slim om een andere sportschool te kiezen. Wanneer bovenstaande diploma’s in the pocket zijn, zijn ze daar vaak zeer trots op en vertellen ze het graag.

De schoonheid 

Een sportschool onderscheidt zich niet door de nieuwste apparatuur en het hipste interieur te hebben, maar wel door de hygiëne. Door al het zweten en de grote hoeveelheid verschillende mensen die er bewegen, is het een bron van bacteriën. Een professionele sportschool is zich hiervan bewust. Vraag dan ook voordat je een abonnement afsluit of je een rondje mag lopen en kijk kritisch naar de reinheid. Niet heel fris? Dan is het waarschijnlijk mis. 

Kortom, laat je in een nieuwe sportschool niet verleiden door de nieuwste en hipste apparatuur en trends maar door de inhoudelijke kant. Alleen hieraan kun je zien of je een goede en professionele sportschool hebt te pakken, of dat het allemaal bluf is wat er aan de hand is. Je mag zeker kritisch zijn want als het goed is ga je er heel wat uurtjes doorbrengen én euro’s aan uitgeven. Dus laat je goede voornemens uitkomen door naar de sportschool te gaan, maar wél naar de goede sportschool!  Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>