European Media Partner

Geen vertrouwen in het financiële stelsel? Beleg dan niet alleen in goud, maar ook in zilver!

Er zijn diverse redenen te noemen waarom de reputatie van verschillende financiële instellingen bij particulieren geschaad is. Zo kunnen banken mede- verantwoordelijk worden gehouden voor de financiële crisis en de daaruit voortkomende economische crisis van 2008. Ook de salarisverhogingen van topmannen van grote banken en het blijven printen van geld door de centrale banken zijn redenen voor wantrouwen bij particulieren. 

Zo ook voor Arjan Wolbink, expert beleggen in zilver en goud. “Na de economische crisis van 2008 had ik geen vertrouwen meer in de banken als instellingen om mijn spaargeld te beheren. Het schuldenprobleem werd voornamelijk aangepakt door nog meer schuld te creëren en de grote financiële instellingen die reeds “Too Big to Fail” waren, zijn gaandeweg nog groter geworden waardoor ze nu helemaal “Too Big to Fail” zijn. In de loop van de jaren is daar nog bijgekomen dat je veelal geen rente meer krijgt op je zuurverdiende spaargeld. Er wordt nu zoveel extra geld gedrukt dat we eigenlijk nooit meer terug kunnen naar een ‘normale’ situatie. Als je je geld uitleent aan de Griekse- en Italiaanse overheid, heb je te maken met negatieve rente. Het financiële stelsel is een wankel kaartenhuis geworden en met elk nieuwe aangebracht noodverband, wordt het kaartenhuis met nog een nieuwe wankele verdieping uitgebreid. Dit waren genoeg redenen voor mij om mijn spaargeld volledig om te zetten in fysiek goud en -zilver.”


Steeds meer mensen beleggen in fysiek goud en zilver als alternatief voor spaargeld en aandelen, gaat Wolbink verder. “Met fysiek goud heb je een stukje eigen vermogen in bezit buiten het financiële stelsel. Daarnaast is ook zilver een goed alternatief om je geld in te beleggen. Helemaal nu er een silver squeeze aan lijkt te komen.“Ondanks de waarde correlatie tussen goud en zilver moet zilver toch echt los gezien worden van goud. Dit omdat de zilvermarkt qua omvang met ongeveer 73 miljard dollar ongeveer 19 keer zo klein is dan de goudaandelen-obligatiemarkt. Maar juist deze klein omvang in combinatie met de snel groeiende industriële vraag naar fysiek zilver maakt het kopen van (fysiek) zilver zo aantrekkelijk, meldt de website goldenrepublic.nl. 


Het ongenoegen over de macht van banken en toezichthouders uit zich in de Reddit-groep/r/wallstreetbets. Deze groep trekt ten strijde tegen de grote spelers op de financiële markt en raken deze waar het meest pijn doet: de portemonnee. Zo zagen we afgelopen januari dat de Reddit-groep met het aandeel GameStop een soort spel creëerden op de beurs. Fans van dit aandeel die actief zijn op het platform Reddit zorgden ervoor dat de prijs van het aandeel heel snel expres omhoog ging, terwijl anderen net geld probeerden te verdienen met een dalende beurskoers, omdat het bedrijf ‘terminaal’ was. Op de beurs trekken kopers kopers aan, maar verkopers ook verkopers, oftewel shorters. Zij verdienen geld als zij goed voorspellen dat een beurskoers daalt. Shorters lenen bijvoorbeeld een aandeel van 50 euro, tegen een kleine vergoeding, en als ze gelijk krijgen en de koers van het aandeel daalt naar 25 euro steken ze de 25 euro verschil snel in de eigen zak. En dat is precies wat er bij de Reddit shorters is gebeurd met aandeel van GameStop. Als het aan deze Reddit-groep ligt is het volgende project zilver. Er wordt op verschillende platforms al hevig gepleit voor het massaal kopen van fysiek zilver en fondsen die fysiek zilver aanhouden. Dit zou een short squeeze kunnen veroorzaken waarbij het voorval met GameStop in het niet valt, aldus de website lekkercryptisch.nl. Een reden hiervoor is dat de koers van zilver al decennia lang kunstmatig laag wordt gehouden. Dit staat symbool voor de manipulatie van de grote banken volgens de Reddit-groep. En ze hebben een punt, want elke $2,50 prijsstijging van zilver kost de acht grote banken die ‘short’ zijn in totaal een miljard dollar. Het kopen van zilver ETF’s kan zeker de koers op korte termijn opjagen. “Wie de silver squeeze gaat leiden weet niemand, maar dat die er vroeg of laat aan zit te komen lijkt zeker”, besluit Wolbink.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles