Het is niemand ontgaan dat de beurs het lastig heeft gehad. Vooral beleggers in de tech hebben hun vermogen zien krimpen. Hoewel beleggingen gedaan dienen te worden voor de lange termijn om zo het beste rendement te behalen, zijn er veel die hun aandelen hebben verkocht en over zijn gegaan op beleggingen in goud en zilver. Waarom is dat eigenlijk? In dit artikel wordt uitgelegd waarom goud en zilver zo hot en happening zijn, hoe je dat het beste kunt doen en welke dingen je absoluut moet vermijden. 

Waarom beleggen in goud en zilver zo populair is

Goud en zilver zijn doorgaans waardevaste producten. Dit komt door de geschiedenis van het edelmetaal. Vroeger werd goud gebruikt als betalingsmiddel. Het was destijds al van grote waarde voor mensen omdat goud een natuurlijke schaarste had. Dat had het toen en dat heeft het nu nog steeds. Vandaag de dag wordt het dus niet meer gebruikt als betalingsmiddel, maar gebruiken banken het nog wel om economische waarde te kunnen garanderen. Gezien de historie blijft edelmetaal dus waardevast en hiermee is het minder ontvankelijk voor inflatie dan de tegenwoordige valuta. En als banken het gebruiken als een waardevast goed, dan snappen beleggers ook dat het waardevol is. Zeker gezien de huidige inflatie. 

 

Do’s en dont’s

Voordat je start met je eerste belegging, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

 

 Goud versus zilver 

Wil je zeker weten dat de waarde van jouw belegging geen duik gaat maken, kun je het beste kiezen om in goud te beleggen. Het komt weleens voor dat de zilverprijs gemanipuleerd wordt. Om het dit uit te zoeken is enige kennis benodigd, niet per se handig als je wilt gaan voor een quick win. 

 

 ETF’s 

Een andere manier om ervoor te zorgen dat jouw belegging niet snel keldert, is om te gaan voor een ETF (Exchange Traded Funds). Dit zijn als het ware mandjes met een klein aandeel van bepaalde goudfondsen. Doordat er meerdere verschillende fondsen in dit mandje zitten, verminder je het risico. Als een van de fondsen keldert, heb je namelijk nog de andere fondsen die het compenseren. De andere kant van een dergelijke vorm van beleggen is dat je ook minder hoge pieken zult hebben. 

 Periodiek beleggen 

Ten derde is periodiek beleggen handig om risico’s te vermijden. Hoewel goud en zilver waardevast zijn, is het altijd mogelijk dat de waarde fluctueert. Door periodiek een belegging aan te kopen koop je zowel op hoogtijdagen als op mindere dagen waardoor dit elkaar weer in balans trekt. 

 

 Voorkennis 

Tot slot is het in alle gevallen van beleggen, dus ook in goud en zilver, nodig dat je weet wat je doet. Je hoeft geen professionele vermogensbeheerder te zijn, maar beleggen kent risico’s. Het is mogelijk dat je een gedeelte verliest. Veel platformen bieden een soort quiz aan voordat je in de gelegenheid wordt gesteld om aandelen te kopen. Dit is een goede manier om te testen of je voldoende voorkennis hebt. 

 

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>