European Media Partner

De voordelen van bier in blik

Bier in blik is nog niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Vaak wordt het geassocieerd met laaggeprijsd, stevig alcoholisch bier, bij voorkeur te drinken op de stoep van de buurtsuper. Dit beeld verdient bijstelling: blik blijkt voor verreweg de meeste bieren de ideale verpakking te zijn. Amerikaanse craft brouwers omarmden blik als eerste en nu volgen vele Europese ambachtelijke brouwerijen dit voorbeeld. Hun beweegredenen draaien allen om kwaliteit en grote praktische voordelen.

Een goed Amerikaans voorbeeld is Stone Brewing uit Californië: men bouwde in Berlijn een brouwerij om vers bier voor Europa te brouwen. Besloten werd om het bier alleen in fusten en blik te verpakken. Dit niet alleen vanwege de kwaliteit, maar zeker ook vanwege belangrijke milieuvoordelen. Zo zijn blikjes lichter dan flessen en dus kun je meer blikjes vervoeren in een vrachtwagen, ook vanwege de vorm. Dit heeft volgens Milieucentraal positieve gevolgen voor de CO2-uitstoot: het scheelt bijna 50% per lading.


Ook is het aluminium waarvan bierblikjes gemaakt worden veel beter te recyclen dan glas, zo blijkt uit cijfers van onder andere de Vereniging van Nederlandse Glasfabrikanten en Ik Recycle Blik. Blik is superieur als het wordt gerecycled: het rendement ligt  op meer dan het dubbele van het percentage van elke andere verpakking in de wereld. Vanuit carbon footprint en duurzaam, verstandig ondernemerschap is blik duidelijk de beste optie – en dan hebben we het nog niet over de smaak en kwaliteit van het bier in kwestie gehad.


Bier is namelijk gemaakt van natuurlijke ingrediënten, en daarmee vatbaar voor smaakachteruitgang. Zoals de tijd alles sloopt, zo verdwijnen prettige smaken en aroma’s – daarvoor komen nare smaken in de plaats. Kort gezegd: bier is vers op zijn lekkerst, maar als je het dan toch bewaren moet, dan liever in blik. Bier veroudert namelijk versneld als gevolg van blootstelling aan (zon) licht en UV-stralen – zeg maar dat je bier een zonnesteek oploopt– wat maakt dat het naar stinkdier gaat ruiken. Zelfs donkere flessen laten licht door, maar blik is honderd procent lichtdicht.


Een andere smaakachteruitgang ontstaat als bier met zuurstof reageert en oxideert. Ook dit geeft een onaangename geur die aan karton of nat papier doet denken. Kroonkurken, die de meeste flessen afsluiten, zijn lang niet zo effectief als blik dat volledig luchtdicht is en daarmee de smaken en aroma’s optimaal bewaart en garandeert. Vanuit kwaliteitsoogpunt wint blik het op alle punten van eender welke andere verpakking – behalve bier in fust. Ook dat is overigens ‘ingeblikt’, en dus kun je blikbier het best vergelijken met mini-vaatjes!


De Middelburgse brouwerij Kees nam begin dit jaar een bliklijn in gebruik, en is er zeer enthousiast over. Veel horecaondernemers delen zijn enthousiasme, zo merkt Bas Besselink van Bier&cO: “De vraag naar kwalitatieve en onderscheidende bieren in blik neemt fors toe, zeker als het om lokaal gebrouwen bier gaat. Natuurlijk schenk je ook blikbier in een passend glas, net als flesbier – en de lege blikken ruim je gemakkelijker op dan lege flessen.”


Naast alle genoemde voordelen bieden blikken ook nog eens meer oppervlakte om consumenteninformatie op te delen, en komt het artwork beter tot zijn recht. Blikjes zijn daarmee in staat ‘het hele verhaal te vertellen’ – iets waarin bierliefhebbers toch al extra zijn geïnteresseerd. Geen enkele reden om blik niet te omarmen dus!

Feit

Geen 18, geen alcohol

Delen

Journalist

Related articles