Een storm kan flinke schade aanrichten. Bomen kunnen omwaaien, maar ook kan er schade aan het dak van je huis ontstaan. Als er dakpannen los liggen of als het dakleer al wat schade heeft, is een storm vaak het laatste zetje dat nodig is voor grotere schade. Er kunnen dakpannen naar beneden komen maar het kan ook gebeuren dat de wind onder het dak komt waardoor dit wordt opgetild en soms in zijn geheel van het huis waait.

Let altijd op je eigen veiligheid

Zorg ervoor dat je altijd veilig bent. Ga niet naar buiten in een vliegende storm om de schade te inspecteren. Het kwaad is toch al geschied en je kunt in de meeste gevallen niet veel doen tot de wind is gaan liggen. Je loopt het risico te worden geraakt door vallende onderdelen als je naar buiten gaat, dus het is echt beter om daarmee te wachten. Neem contact op met een dakdekkersbedrijf om de schade te melden.

Stormschade aan het dak zelf herstellen

Als je handig bent met klussen dan kun je materialen bestellen bij Zinkunie en de schade aan het dak van je huis zelf herstellen. Als je dat van plan bent, zorg er dan voor dat je altijd veilig kunt werken. Laat bij voorkeur een steiger bij de gevel plaatsen om veilig op het dak te komen. Met een ladder zijn er altijd risico’s op vallen. Let er ook op dat je alle materialen bestelt die je nodig hebt om het dak te herstellen. Het is erg frustrerend om tijdens de werkzaamheden te moeten constateren dat je toch nog iets te kort komt.

Het dak verduurzamen

Als er stormschade aan het dak is dan is dat wel een goed moment om het dak ook meteen te verduurzamen. Als de dakbedekking voor een groot deel moet worden vernieuwd, dan is het zonde om niet meteen dakisolatie te laten aanbrengen. Voor het isoleren van het dak van je huis kun je subsidie aanvragen bij de gemeente. Laat de dakdekker ook meteen controleren of er ook een bakgoot moet worden vernieuwd of dat er schade of achterstallig onderhoud aan het dak is. Dan kan je dak er na de reparatie weer heel wat jaren tegen.

Wie dekt de schade van een storm?

Voor vrijwel elk huis is een opstalverzekering afgesloten. Als er een hypotheek op de woning rust is dit in de meeste gevallen verplicht. Het huis dient immers als onderpand voor de hypotheeklening. Als er schade aan de woning ontstaat door een storm, maar ook als gevolg van brand, dan dekt de opstalverzekering de kosten. Let wel: deze verzekering geldt alleen voor het huis zelf en dus niet voor de inboedel. Daarvoor geldt een aparte verzekering. Als je stormschade hebt, meld je deze dus bij je opstalverzekering. De verzekeraar zal in de meeste gevallen direct toestemming geven voor herstel. Soms wordt gevraagd om digitale foto’s te sturen van de schade. De factuur van de dakdekker kan soms ook rechtstreeks naar de verzekering worden gestuurd. Je hoeft deze dan niet eerst zelf voor te schieten. 

Insert About the Author
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Andere bekeken ook

    >