Hard water is eigenlijk heel gewoon in Nederland. In veel woningen is het water standaard vrij hard. Hiermee bedoelen we dat er veel mineralen in het water aanwezig zijn, zoals magnesium en calcium. Hard water is in de basis water met veel kalk, waardoor we te maken krijgen met kalkaanslag op alles wat met het water in aanraking komt, van de buitendouche tot de waterkoker. Je kunt het water dat uit je waterleiding komt zachter maken met behulp van een waterontharder, ook wel een waterontkalker genoemd. Waar moet je nu op letten bij het kopen van een waterontkalker? Wij geven je een aantal aandachtspunten.

1. Verzamel eerst meer informatie

Waterontharders werken op verschillende manieren om de mineralen die hard water veroorzaken, zoals calcium en magnesium, te verminderen of te elimineren. Wil je een waterontharder kopen, dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijkheden. De meest voorkomende types zijn ionenuitwisselingssystemen, die deze mineralen vervangen door natrium of kalium. Er zijn ook zoutvrije systemen die kristallisatie van mineralen bevorderen zodat ze zich niet afzetten als kalk. Onderzoek de technologie achter het systeem om te bepalen welke het beste bij je behoeften past. Helaas zijn er namelijk ook ‘waterontharders’ op de markt die in werkelijkheid helemaal niets voor je doen. Doe dus eerst even goed onderzoek.

2. Verzeker jezelf van kwaliteit

Een goedkope waterontharder kan aantrekkelijk lijken, maar als deze niet effectief werkt of snel kapot gaat, kost het je uiteindelijk meer. Zoek naar systemen van gerenommeerde merken met goede recensies en een bewezen staat van dienst. Kies bijvoorbeeld voor de kwaliteit die door Omega.nl wordt geleverd, zodat je zekerheid van betrouwbaarheid en een juiste werking hebt. Een kwalitatieve waterontharder is een investering in de toekomst van je huis.

3. Capaciteit en onderhoudsgemak

De grootte van de waterontharder moet overeenkomen met je waterverbruik en de hardheid van het water in jouw gebied. Een systeem dat te klein is, zal niet effectief zijn voor je huishouden, terwijl een te groot systeem onnodig energie verbruikt en meer kost. Je kunt je altijd door een ervaren aanbieder laten adviseren over welke waterontharder het best bij jouw situatie past. Sommige waterontharders vereisen regelmatig onderhoud, waaronder het bijvullen van zout of het vervangen van filters. Modellen die weinig onderhoud vereisen, kunnen op de lange termijn een handigere en voordeligere keuze zijn.

4. Garantie en service

Een goede garantie en toegankelijke klantenservice zijn onmisbaar. Ze bieden zekerheid dat eventuele problemen met je systeem snel en effectief worden opgelost. Kies voor een bedrijf dat bekendstaat om zijn uitstekende klantenservice en een robuuste garantie op hun producten biedt. Zoals gezegd zijn er ook partijen die misbruik maken van de toenemende populariteit van waterontharders, onder meer door producten aan te bieden die in de praktijk niets doen. Voorkom dit door voor een ervaren aanbieder te kiezen.

5. De prijs van de waterontharder

De prijs is natuurlijk ook een factor waar je aandacht aan wilt besteden. Je wilt niet alleen zeker zijn dat je niet te duur uit bent, maar je wilt vooral zeker zijn dat de prijs en de waarde goed in verhouding staan. Een duurdere waterontharder met betere efficiëntie, lagere onderhoudskosten en langere levensduur is op termijn voordeliger dan een goedkoop model dat snel vervangen moet worden.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>