Veel werknemers zijn corona dankbaar voor het feit dat flexwerken nu vaker is opgenomen als onderdeel van een bedrijfscultuur. Voor de coronaperiode kwam het minder vaak voor. Een dag in de week vanuit huis werken was voor veel bedrijven een geste naar de werknemer. Hoewel flexwerken tegenwoordig omarmd wordt, zijn er ook nadelen te benoemen. In dit artikel worden zowel de na- als de voordelen belicht. 

Nadelen

Zodra een medewerker de vrijheid krijgt om flexibel of hybride te gaan werken gaat dat gepaard met de nodige uitdagingen. Allereerst hangt het af van de persoonlijkheid van de werknemer hoe hij of zij ermee omgaat. Een van nature minder gestructureerde werknemer kan bijvoorbeeld snel worden afgeleid door factoren van de betreffende locatie. Denk hierbij aan huishoudelijke taken, of ruis en omgevingsgeluid in bijvoorbeeld een café. Er zijn simpelweg dingen in een dergelijke omgeving die afwijken van waar hij of zij normaal gesproken mee in aanraking komt en dat werkt afleidend. 

Een tweede nadelig effect kan de binding met het bedrijf en andere collega’s zijn. Natuurlijk is de mate van flexwerken hierin belangrijk. Hoe langer iemand van het bedrijf weg is, hoe groter de kans dat de associatie met de kernwaarden verwatert. Zodra de binding verwatert, neemt de loyaliteit ook af. 

Het derde punt sluit naadloos aan op het tweede punt. De snelheid van communicatie kan in het geding komen bij flexibel en hybride werken. Op de werkvloer ben je eerder geneigd om een collega aan te schieten, waar dat lastiger is als je niet beiden in dezelfde omgeving bent. 

Voordelen

Op de eerste plaats staat de vrijheid van de werknemer. Zodra de werknemer meer vrijheid krijgt, kan dit positieve gevoelens tegenover de organisatie vergroten. Dit sijpelt door op de werkzaamheden en is dus uiteindelijk ook in positief belang van de organisatie. 

Waar sommige mensen zich thuis of elders makkelijker laten afleiden, zijn er ook mensen die thuis meer gedaan krijgen dan op kantoor. De gesprekken die gevoerd worden bij het koffiezetapparaat nemen stiekem vrij veel tijd in beslag. Ook zijn taken die diepe focus vereisen doorgaans makkelijker uit te voeren in een gesloten ruimte, waar veel bedrijven werken met kantoortuinen. 

Tot slot levert flexwerken meer energie op voor de werknemer, waar uiteindelijk de werkgever ook van profiteert. Gemiddeld reist men een uur heen en terug naar hun werkplek. Door thuis te werken bespaart men al tien uur per week. 

Flex- of hybride werken is een kwestie van de juiste balans vinden. Het helpt als werkgever en werknemer hier duidelijke afspraken over hebben. Een voorbeeldsituatie is dat woensdagen en vrijdagen zijn doorgaans dagen dat veel mensen een parttime dag hebben. Zulke dagen zijn geschikt om vanuit huis te werken, waar dagen met veel meetings handig zijn om met zijn allen op een plek te zijn voor de dynamiek.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>