Nu de energiekosten steeds hoger worden, door onder meer de schommelende gasprijzen, en we vanwege de klimaatverandering ook graag onze CO2-voetafdruk willen verminderen, wordt het voor veel Nederlanders interessant om de energierekening omlaag te brengen. Toch blijkt dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De energierekening verlagen vereist veel onderzoek en slimme oplossingen. Hieronder ontdek je een paar van deze oplossingen.
Laat zonnepanelen installeren
Hoewel het aantal manieren waarmee je jouw elektriciteitsrekening kunt verlagen talrijk is, is het plaatsen van zonnepanelen nog steeds een van de efficiëntste. Niet alleen omdat er verschillende bedrijven zijn die elk hun prijs zonnepanelen hebben waarvan er ongetwijfeld eentje is die bij jouw budget past, maar ook omdat zonnepanelen veel groene stroom opwekken zonder CO2-uitstoot en een zeer lange levensduur hebben.
Onderzoeksbureau TNO wijst er bovendien op dat het rendement van zonnepanelen enorm is gestegen en dat je met minder vierkante meter aan panelen veel meer energie kunt opwekken dan een paar jaar geleden.
Als je nadenkt over het plaatsen van panelen op je dak, is het slim om alvast te berekenen hoeveel je hiervoor moet betalen en wat je budget is. Je hoeft je niet 100% aan dat budget te houden, maar dat bedrag is wel een zeer handige richtlijn.
Het is verstandig om niet meteen de goedkoopste zonnepanelen te kiezen, want die zijn vaak van slechtere kwaliteit, waardoor je waarschijnlijk je investering niet terugverdient. Elk model komt met een eigen prijskaartje. Daardoor is het belangrijk om de verschillende bedrijven en panelen met elkaar te vergelijken.
Hoewel het totaalbedrag afhangt van hoeveel panelen je koopt, de gewenste opgewekte elektriciteit en de grootte van jouw dak, zal de volledige zonnepanelen-installatie gemiddeld tussen de € 3.500 en € 8.000 kosten.
Meer bewustzijn over je eigen verbruik
Meten is weten en dat geldt ook zeker in het geval van je energieverbruik. Als je je eindfacturen wilt verlagen, moet je eerst weten welke apparaten de meeste elektriciteit verbruiken en wanneer. Om dit te kunnen doen, is het installeren van een slimme meter verstandig. Met zo’n meter kun je op een nauwkeurige manier en in real-time jouw verbruik en andere nuttige informatie raadplegen.
Op het moment dat je je elektriciteitsgebruik in kaart gebracht hebt, kun je de apparaten uitzetten die veel energie verbruiken (in plaats van ze op stand-by te laten staan) waardoor je makkelijk tientallen tot zelfs meer euro’s per jaar kunt besparen. Het handige is bovendien dat de gegevens van je slimme meter vaak online opgeslagen worden, waardoor je snel en eenvoudig het te betalen energiebedrag terugvindt en dus nooit meer een betaling mist.
Verander eventueel van energieleverancier
De Nederlandse energiemarkt is dynamisch en er zijn veel aanbieders. Je doet er daarom verstandig aan om elk jaar te overwegen of jouw huidige energieleverancier nog steeds de goedkoopste is. Als dit niet het geval is, moet je zeker overwegen om van leverancier te veranderen.
Energieleveranciers zullen waarschijnlijk de energieprijzen verlagen om nieuwe klanten, zoals jij, te kunnen aantrekken, wat zeker in je voordeel speelt. Check daarnaast of de energieleverancier zakelijk energie aanbiedt, zeker als je meer dan 10.000 kWh elektriciteit verbruikt, want die tarieven zijn vaker voordeliger.
Hoewel het uitzoeken van de voordeligste energieleverancier doorgaans wat speurwerk vereist, zeker omdat je termen zoals enkeltarieven, regiotoeslag en leveringskosten onder de knie moet krijgen, is de lagere elektriciteitsfactuur dat speurwerk waard.
Bwer Pipes: Your Key to Agricultural Success in Iraq: Count on Bwer Pipes to provide you with high-quality irrigation solutions designed to meet the demands of Iraqi farming. Our cutting-edge sprinkler systems and reliable pipes ensure precise water distribution, contributing to healthier crops and increased profitability. Visit Bwer Pipes