Het Nederlandse pensioenstelsel staat wereldwijd bekend als zeer goed. In 2023 was het zelfs de beste van de hele wereld volgens de Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI). Een hele prestatie, maar het is ook belangrijk te onthouden dat niet iedereen er ten volle van profiteert. Zoals het gehele Nederlandse belastingstelsel is het behoorlijk ingewikkeld en uitgebreid. Advies van een pensioenadviseur is dus zeker geen overbodige luxe. Het betitelen van een partij als ‘beste pensioenadviseur’ is lastig, omdat het afhangt wat je wensen en eisen zijn. Hoe je dan in ieder geval wel een goede pensioenadviseur vindt? Hieronder vind je handige tips!

Geeft advies over jouw persoonlijke situatie

Ieder zijn of haar financiële en persoonlijke situatie is uniek. Een algemeen pensioenadvies kun je dus niet geven. Een goede pensioenadviseur kijkt onder meer naar iemands leeftijd, hoeveel pensioen er al is opgebouwd in diverse ‘pensioenpotjes’, welk bedrag nodig is om fijn en comfortabel van de oude dag te kunnen genieten zonder de levensstandaard erg te hoeven bijstellen en of iemand plannen heeft om vervroegd met pensioen te gaan

Kijkt naar welk risico je wil en kunt lopen

Om een mooie pensioenpot op te bouwen, is het belangrijk dat de inleg een goede rendement oplevert. Maar een hoger rendement gaat ook vaak gepaard met een grotere kans op verlies. Een goede pensioenadviseur kijkt ook naar welk risico je wil en kan lopen. Sparen op een spaarrekening of beleggen in obligaties is bijvoorbeeld minder risicovol dan beleggen in aandelen, maar levert gemiddeld ook een lager rendement op.

Transparant over kosten

Pensioenadviseurs en partijen hanteren verschillende verdienmodellen. Sommigen rekenen eenmalig vaste bedragen, andere jaarlijkse bedragen en weer andere variabele kosten afhankelijk van de inspanningen om je pensioenpot te laten groeien. Het ene hoeft niet per se beter te zijn dan het andere, zolang de partij maar transparant is over kosten.

Goed advies is goud waard

En over die kosten is het goed nog een andere opmerking te maken. Als Nederlanders staan we immers ook bekend als zuinig, waarbij we altijd het onderste uit de kan willen halen. Waak er echter wel voor automatisch met de goedkoopste partij in zee te gaan. Experts die gespecialiseerd zijn en bepaalde kennis en ervaring hebben, zijn hun geld meestal meer dan waard.

Inzicht in eerder behaalde resultaten

Iedereen kent tot slot wel de uitdrukking ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Maar wil je toch een idee krijgen van de kennis en kunde van een partij? Dan is het helemaal niet zo slecht om eerder behaalde resultaten te vergelijken.

Succes met het zoeken van een goede pensioenadviseur! Met bovenstaande tips vind je zeker een partij die zich gaat inzetten om jou een onbezorgde financiële toekomst te bezorgen.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>