Sinds een aantal jaren is thuiswerken steeds normaler geworden. Eerst gedreven door pandemieën en daardoor verplicht, later vaak in goed overleg tussen werkgever en werknemer. Net als met vele zaken in ons land, verschillen de meningen nogal hierover. De ene werknemer is er dol op, de ander vindt het niks. Zelfs de Tweede Kamer heeft zich over dit vraagstuk gebogen en is gekomen met een thuiswerkwet. Ook de vraag of thuiswerken nu gezond is of niet, ontstaat steeds vaker. Of dit het geval is en of er zaken zijn die je kunt doen om het gezonder te maken. Hier vind je het antwoord!
De juiste werkplek
Op de meeste kantoren is de afgelopen jaren steeds meer aandacht besteed aan gezond en vitaal werken. Van stabureaus tot fijne, ergonomische producten. Nu het kantoor steeds vaker verruild wordt voor thuis, zien we dat dit soms naar de achtergrond verdwijnt. Lekker goedkoop voor werkgevers, maar niet altijd ten gunste van werknemers. Het is dan ook goed om in samenspraak te bepalen welk budget en welke producten er nodig zijn om een fijne thuiswerkplek en situatie te creëren. Een voorbeeld hiervan zijn de hardware die je gebruikt. Zoals gezegd scheelt thuiswerken de werkgever aardig in kosten, dus je personeel voorzien van de nieuwe iPhone 15 Pro is dan een mooie investering. Hiermee wordt het thuiswerken en de bereikbaarheid van personeel veel beter en het verhoogt de werkvreugde. Van een goede camera, sterkere batterij tot beter geluid. De online meetings zullen door deze investering echt naar een hoger niveau getrokken worden.
Aandacht voor vitaliteit
Naast de juiste spullen en hardware om het werken fijn en effectief te maken, is aandacht voor het welzijn van personeel ook belangrijk. Zeker bij personeel dat thuiswerkt, hier is namelijk minder zicht op de algehele situatie dan wanneer iemand regelmatig zich op kantoor meldt. Vraag dan ook aan personeel of ze een stabureau willen, of ze een goede stoel hebben en motiveer ze om dagelijks een lunchwandeling te maken. Zeker mensen die met het OV reizen naar werk missen namelijk dagelijks dit stukje beweging wanneer ze kantoor inruilen voor thuis. Ook hier kan een goede telefoon bij helpen, hiermee kun je leuke challenges doen binnen het personeel wie de meeste stappen haalt. Ook kun je ervoor kiezen om als eindejaarsgeschenk je personeel een gratis wekelijkse foodbox te geven, vol met groente, fruit en andere gezonde producten.
Kortom, thuiswerken kán heel gezond zijn maar dit vraagt van alle partijen een stukje aanpassingsvermogen en investering. De werkgever is zeker verplicht om zijn personeel van de juiste producten en middelen te voorzien, zodat hij of zij ook thuis vitaal en goed kan werken. Vergelijkbaar met de situatie zoals die op kantoor is. Maar een werknemer heeft dan ook weer een stukje discipline nodig om dit vol te houden en ook op regenachtige dagen die stappen te zetten. Maar wanneer beiden hun verantwoordelijkheid nemen én af en toe nog gezellig naar kantoor komen, dan lijkt een afwisseling een hele mooie oplossing. De ene dag veel gezelligheid en sociale prikkels, de andere dag in alle rust en focus thuis. Want ook die sociale component moet niet vergeten worden, uiteindelijk zijn mensen sociale wezens!