Steden gaan er naar verwachting anders uitzien. Er wordt naar een nieuwe manier van leven gestreefd. In 2030 zouden steden over de meest vooruitstrevende technologie beschikken. Het doel van een slimme stad is om het leven gemakkelijker te maken. Er wordt op een effectieve en innovatieve manier geleefd. Mensen leven klimaatbewust en slimme technologie zorgt voor automatisering en gemak. De slimme stad heeft de meest innovatieve tools beschikbaar. Alles verloopt elektronische en via internet. De overheid kan nog makkelijker gegevens over de stad verzamelen. Slimme steden hebben intelligente apparatuur. Denk aan zelfrijdende bussen, waarbij je de bestemming via je smartphone doorgeeft, geavanceerde veiligheidscamera’s, slimme afvalcontainers, apparaten die op “artifactal intelligence” werken en robotisering binnen veel bedrijven.
5G internet
Alle apparaten in de slimme stad kunnen op een grote bandbreedte aangesloten worden. Een goed voorbeeld hiervan is 5G. 5G zou dan kunnen worden uitgebreid, zodat er overal bereik is. Een voorbeeld van technologische ontwikkeling in een slimme stad is “Edge Computing”. Alle apparaten kunnen razendsnel gegevens uitwisselen. Ze zijn direct met een apparaat in de buurt verbonden, in plaats van met een lokaal datacenter. De techniek zou veilig en betrouwbaar zijn. Bovendien zou de edge-technologie veel kosten besparen. Het zijn zelflerende systemen, welke op AI-technologie werken. Er hoeft dan geen speciale cloud voor gegevensopslag aanwezig te zijn.
Slimme zelfrijdende bussen
Ook het openbaar vervoer kan, door middel van het 5G-netwerk in de stad, op een flinke vooruitgang rekenen. Zelfrijdende bussen worden al in sommige steden ingezet. Men wil in de toekomst meer zelfrijdende bussen gaan produceren. Reizigers zouden in de toekomst een bus op hun smartphone kunnen bestellen. Je geeft hierbij de vertrek- en aankomsthalte door. Je betaalt via je smartphone en hebt geen tussenkomst van een chauffeur. Bovendien kun je razendsnel tussen diverse districten van de stad reizen.
Klimaatbewust, veilig en gezond
In slimme steden leven mensen deels in de natuur. Gebouwen en appartementen zullen van slimme botanische tuinen worden voorzien. Ook zullen er speciale groene onderzoekscentra worden gebouwd. Een voorbeeld hiervan is het plan van “Forest City” in de Mexicaanse stad Cancun.
Er wordt bovendien naar elektrische en zelfrijdende voertuigen gestreefd. In sommige steden wordt het transport in ondergrondse tunnels uitgevoerd. Dit is een stuk minder belastend voor het klimaat. Er komen dan geen schadelijke uitlaatgassen in de buitenlucht terecht. Sensortechnologie zou de gezondheid van de inwoners in de gaten houden. Wegen, gebouwen en straten krijgen deze sensoren. Een persoon kan snel op eventuele onderliggende aandoeningen worden gescreend. Alle elementen waar de stad uit bestaat, worden met elkaar via een digitaal besturingssysteem verbonden.
Systemen waarschuwen elkaar als er wat aan de hand is. Dit verloopt via een slim communicatiesysteem. Op deze manier wordt de veiligheid van de stad gegarandeerd. Criminelen kunnen op elke locatie van de stad worden gesignaleerd. Dit kan met camera’s, die over gezichtsherkenning beschikken. Doordat alle apparaten op elkaar afgestemd zijn, kan de vervolging vlot en effectief plaatsvinden.
Veel slimme tools worden al ingezet. Denk aan het delen van auto’s en elektrische fietsen via de app. Bovendien reserveren we parkeerplaatsen en een fietsenstalling via de app. Er wordt nog steeds onderzoek naar slimme steden gedaan. Er zijn zelfs “real-life experimenten” aan de gang in bepaalde steden. Steden werken met zogeheten datahubs, 5G-netwerken, Faster Payment Systems, digitale platformen en elektronisch bestuurbare voorzieningen.
AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;