Ondernemer: je bent het, of je bent het niet. Mensen kiezen om verschillende redenen er voor om ondernemer te worden. Veelgenoemde redenen zijn flexibiliteit, autonomie en vrijheid. Je hebt geen baas, kan zelf bepalen welk werk je wel en niet doet en je kan je eigen tijd indelen. Het ondernemerschap is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn, er komen ook risico’s bij kijken. Het belangrijkste omtrent deze ondernemersrisico’s is dat je je bewust bent van de risico’s die je loopt. Alleen dan kan je ook inspelen op de betreffende risico’s. Op deze pagina lees je alles over het omgaan met de (mogelijke) risico’s welke jij als ondernemer loopt.
Risico’s in kaart brengen
Als je als ondernemer bewust wilt omgaan met risico’s, zal je deze eerst moeten kennen. Breng de risico’s die jij als ondernemer loopt daarom zorgvuldig in kaart. Hierbij geldt dat verschillende risico’s van toepassing zijn op verschillende ondernemers. Heb jij een handelsbedrijf? Dan loop je mogelijk het risico dat je je voorraad niet verkoopt. Dit risico loop je niet als je consultant bent. Zowel de ondernemer met het handelsbedrijf als de consultant kunnen het risico hebben op langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is dus van belang om de risico’s in kaart te brengen die van toepassing zijn in jouw situatie. Dit kan je doen door zelf te brainstormen, door onderzoek te doen via internet, maar ook door een specialist in te huren die jou als ondernemer helpt.
Hoe om te gaan met risico’s
Als je de risico’s in kaart hebt gebracht welke op jou als ondernemer betrekking hebben, dan kan je bepalen hoe je met deze risico’s wilt omgaan. Er zijn vier verschillende methodes waarop je met risico’s kunt omgaan:
- Beheersen Een risico beheersen of verminderen kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kan je het risico dat jouw bedrijfspand vlam vat verminderen door brandmelders te laten plaatsen.
- Vermijden Sommige risico’s hebben een dusdanige grote kans en impact, dat je deze niet wilt lopen. In dit geval kies je er voor om deze risico’s te vermijden. Wil (en kan) je het risico niet lopen dat grote debiteuren hun facturen niet betalen? Lever dan niet op krediet, maar laat ze vooruit betalen.
- Overdragen Als je een risico overdraagt, ben jij niet meer degene die het risico loopt. Dit is vaak het geval bij verzekeringen. Door een verzekering af te sluiten, draag je een bepaald risico (bijvoorbeeld het risico op brandschade) over aan een verzekeringsmaatschappij. In ruil voor de overdracht van het risico, betaal je een verzekeringspremie.
Tot slot kan je als ondernemer er ook voor kiezen om een risico te accepteren. Dit doe je met name als de mogelijke kosten laag zijn op het moment dat het risico zich daadwerkelijk voordoet.
AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!