Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema voor veel huishoudens. De afgelopen jaren kozen woningbezitters om die reden massaal voor een investering in zonnepanelen, een verbetering van de isolatie in huis, het laten plaatsen van een (hybride) warmtepomp, enzovoorts. Daarbij leveren dergelijke investeringen een financieel voordeel op; het energieverbruik daalt. Niet alleen verduurzamende maatregelen in huis werden populairder, datzelfde geldt voor bijvoorbeeld het repareren in plaats van vervangen van elektronica. De consument kiest tegenwoordig bewust voor een smartphone- of bijvoorbeeld smartwatch reparatie, in plaats van de aanschaf van het nieuwste model. Zo’n reparatie biedt verschillende voordelen.
Voordelen van het repareren van elektronica
Vaak geldt dat het merendeel van de onderdelen in een smartphone of smartwatch in goede staat verkeren. Het probleem zit veelal in een zwak geworden accu of bijvoorbeeld een gebarsten scherm, nadat men het toestel heeft laten vallen. Door deze specifieke onderdelen te vernieuwen, kan het apparaat vaak nog een lange tijd gebruikt worden. Het repareren van elektronica is daarmee niet alleen duurzaam; het is ook veel goedkoper. Zo levert het een groot financieel voordeel op.
Kies bewust voor een lokale reparateur
Bij het laten repareren van elektronica is het verstandig om te kiezen voor een lokale reparateur. Hier wordt een reparatie over het algemeen sneller uitgevoerd, dan wanneer je het apparaat via je provider of de producent ervan zou laten herstellen. Daarbij liggen de kosten vaak lager, mede doordat je niets betaalt voor het stellen van een diagnose. Blijkt bij de eerste analyse van het kapotte apparaat dat een reparatie niet mogelijk is? In dat geval betaal je niets. Onder meer ThePhoneLab, actief in verschillende Nederlandse steden, biedt zo’n no cure, no pay-service.
Kleine reparaties in huis worden zelf uitgevoerd
Waar je elektronica het beste kunt laten repareren door een professional, kun je onderhoud aan je woning zelf uitvoeren. Dat laatste wint aan populariteit, mede doordat Nederlanders meer tijd over hebben als gevolg van het moderne hybride werken bij werkgevers. Bij het uitvoeren van klussen in huis komen de praktische instructievideo’s en stappenplannen op het internet goed van pas. Ze helpen de hobbyklusser stapsgewijs door het project heen. Vaak staat in zo’n stappenplan direct aangegeven welk gereedschap en welke materialen benodigd zijn voor de uitvoering ervan. Heb je hele specifieke tools nodig? Kies in dat geval bewust voor het huren ervan bij de bouwmarkt. Dat is duurzamer en voordeliger dan het kopen van nieuwe apparaten, die je vaak maar enkele keren gebruikt.