Wij begrijpen dat het vinden van de juiste eiwitshake een belangrijk onderdeel is van jouw fitnessroutine. Eiwitshakes kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dieet, of je nu spieren wilt opbouwen, herstellen na een intensieve training, of gewoon je algehele eiwitinname wilt verhogen. In deze koopgids van AnalyseNederland.nl begeleiden we jou bij het kiezen van de beste eiwitshake door de voordelen ervan, de verschillende soorten eiwitpoeders en de belangrijkste vergelijkingspunten uiteen te zetten.

Waarom zou je een eiwitshake gebruiken?

Eiwitpoeder wordt door steeds meer sporters gebruikt. Maar waarom is dit zo’n goede keuze? Je kunt je proteïnen toch ook uit normale voeding halen? Dat klopt, voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivel, noten en peulvruchten leveren een goede dosis eiwit. Maar voor fanatieke sporters is dit wellicht niet afdoende. 

Krachtsporters hebben namelijk een veel hogere eiwitbehoefte dan mensen die weinig bewegen. En de beste eiwitshakes kunnen hierbij helpen. Een shake is namelijk een makkelijke manier om even wat extra eiwitten binnen te krijgen. Bovendien bevatten ze bijna geen vetten en suikers, waardoor ze laag in calorieën zijn. 

 • Spierherstel: Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en -opbouw na een training. Eiwitshakes voorzien je lichaam van de benodigde bouwstenen om beschadigde spiervezels te repareren en nieuwe spiermassa op te bouwen.
 • Extra gemak: Eiwitshakes zijn snel en gemakkelijk te bereiden. Dit maakt ze ideaal voor drukke ochtenden of direct na een training, wanneer het belangrijk is om snel proteïne binnen te krijgen.
 • Gewichtsbeheersing: Eiwitten kunnen helpen bij het gevoel van verzadiging, waardoor je minder geneigd bent om te veel te eten. Dit kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en vetverlies.

Extra tip: door extra eiwitten binnen te krijgen kun je de spierpijn na een workout verminderen. Blijf je last houden van pijnlijke spieren? Kijk dan eens hier naar de beste massage guns.

Verschillende soorten eiwitpoeders

Bij het vergelijken van eiwitshakes is het belangrijk om goed te kijken naar het soort eiwitpoeder. De keus is namelijk erg groot. Whey Protein is de meest verkochte eiwitsoort in Nederland. Dit is gemaakt van melkeiwit en heeft een lekkere smaak. Hierin onderscheiden we whey concentraat, isolaat en hydrolisaat. De twee laatstgenoemde zijn extra gefilterd en zuiverder. 

Niet iedereen verdraagt melkeiwit goed en ook steeds meer sporters geven de voorkeur aan een veganistisch eetpatroon. Dan is een plantaardige eiwitshake een goede keus. Hier worden meestal eiwitbronnen als erwteneiwit, soja-eiwit, rijsteiwit of hennepeiwit voor gebruikt. 

Dit zijn de 5 meest verkochte soorten eiwitpoeders:

 • Whey Protein: Snel verteerbaar en rijk aan essentiële aminozuren. Ideaal voor post-workout shakes vanwege de snelle opname.
 • Caseïne Proteïne: Langzaam verteerbaar eiwit, perfect voor langdurige afgifte van aminozuren. Geschikt als maaltijdvervanger of voor het slapengaan.
 • Erwten Eiwitpoeder: Plantaardig eiwit met een compleet aminozuurprofiel. Geschikt voor mensen met lactose-intolerantie of die een veganistisch dieet volgen.
 • Soja Proteïne: Een plantaardig eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat. Geschikt voor vegetariërs en veganisten.
 • Ei Eiwit: Een hoogwaardig eiwit met een compleet aminozuurprofiel. Een goede optie voor mensen met lactose-intolerantie.

Beste eiwitshake koopgids

Hoe koop je de beste eiwitshake voor jouw persoonlijke situatie? Wij raden je aan om eiwitpoeders te vergelijken op verschillende kenmerken. De belangrijkste factoren zijn het eiwitpercentage en het aminozuurprofiel. Kijk hoeveel procent van het eiwitpoeder daadwerkelijk eiwit is en of er geen onnodige stoffen zijn toegevoegd. Andere punten waar je eiwitshakes op kunt vergelijken zijn bijvoorbeeld de smaak en prijs per portie. 

 1. Eiwitgehalte: Controleer het eiwitpercentage per portie. Kies een shake met voldoende eiwitten om aan jouw specifieke behoeften te voldoen.
 2. Kwaliteit: Kijk naar de bron en zuiverheid van het eiwit. Whey-isolaat en micellaire caseïne worden vaak beschouwd als hoogwaardige eiwitbronnen.
 3. Smaak: Persoonlijke voorkeur is belangrijk. Probeer verschillende merken en smaken om erachter te komen welk merk het beste bij jou past.
 4. Toevoegingen: Sommige shakes bevatten toegevoegde vitaminen, mineralen of vezels. Controleer of deze overeenkomen met jouw behoeften.
 5. Allergenen: Controleer of de shake vrij is van allergenen of ingrediënten die niet passen bij jouw dieet, zoals lactose of gluten.
 6. Prijs: Vergelijk prijzen per portie om de beste waarde voor je geld te krijgen.

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je de eiwitshake vinden die het beste past bij jouw fitnessdoelen, smaakvoorkeuren en dieetbeperkingen. Vergeet niet dat voeding persoonlijk is, dus het kan wat experimenteren vergen om de perfecte eiwitshake te vinden.

De informatie in deze eiwitshake koopgids is gecontroleerd door Marvin Grouw, voedingsdeskundige en oprichter van Voeding-en-fitness.nl.

 

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>