Het bedrijfsleven krijgt regelmatig met (ernstige) cyberaanvallen te maken. Zowel bedrijfsgegevens als persoonlijke en gevoelige informatie, komen dan in gevaar. Om cyberaanvallen tegen te gaan, heeft ons land vooruitgang geboekt op het gebied van cybersecurity. Digitale systemen worden steeds veiliger. Toch komt een hack of datalek nog wel eens voor. Daarom is het als bedrijf verstandig om je systemen op een professionele manier te laten beveiligen.

Wat is cybersecurity?

Informatiebeveiliging maakt veel ontwikkelingen door. Het is een complex vak. Er zijn speciale IT-specialisten die informatiebeveiliging op bedrijfssystemen toe kunnen passen. Cybersecurity gaat digitale aanvallen tegen. Dit kunnen bijvoorbeeld malware, ransomware en data-inbreuken zijn. Netwerken, systemen en digitale apparatuur worden van IT-beveiliging voorzien. Dit maakt de kans op een cyberaanval een stuk kleiner. Bedrijven gebruiken verschillende toepassingen hiervoor. Vodafone maakt bijvoorbeeld gebruik van het NIST-model van informatiebeveiliging. Het Amerikaanse concept is ook bij overheidsinstanties populair. De tool bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Identificatie
  • Bescherming
  • Detectie
  • Reactie
  • Herstel

De markt van cybersecurity is zeer beweegbaar. Trends veranderen continue. Ook komen er steeds betere veiligheidstoepassingen op de markt. Als een bedrijfssysteem gehackt wordt, kan dat een gemiddelde schade van 63.000 euro opleveren. Het mkb loopt het grootste risico op een cyberaanval. De meeste organisaties zijn onvoldoende voorbereid op een cyberaanval. 

Hoe vindt een cyberaanval plaatst?

Een cyberaanval begint meestal met een menselijke fout. Dit is in 95% van de gevallen van toepassing. De criminelen zullen eerst hun doel bepalen, voordat ze toeslaan. Denk aan een random of doelgerichte aanval. Vervolgens zullen de daders informatie over de organisatie gaan verzamelen. Er wordt gekeken naar de softwaresystemen, bedrijfsprocessen en naar het type personeel. Criminelen kunnen vervolgens via diverse online kanalen toeslaan. Dit brengt zowel de organisatie als haar medewerkers in gevaar. Zodra de criminelen beet hebben, merkt de organisatie niet direct dat er toegeslagen is. Eventueel bewijs wordt direct verwijderd. Maar er zal direct malware of ransomware in het systeem gestopt worden. Deze virussen zorgen voor het verkrijgen van belangrijke data. Criminelen kunnen bij alle gegevens van de organisatie komen. Soms merkt de organisatie niets in het begin. Maar bij ransomware wordt een chantagetechniek gebruikt. De dader vraagt om losgeld, voordat hij de gestolen data weer beschikbaar maakt. Alle belangrijke data wordt vergrendeld bij ransomware. Ransomware is een groot probleem in verschillende sectoren, waaronder het mkb. 

Beveiligen tegen hacks, datalekken en ransomware

Een organisatie beschikt meestal over een cybersecuritybeleid. De medewerker moet op de hoogte van dit beleid zijn, om correct te kunnen handelen. Laptops, PC’s, tablets en smartphones, moeten met een virusscanner beveiligd worden. Deze apparaten beschikken over gevoelige bedrijfsinformatie. Een hack kan grote gevolgen voor het bedrijf hebben. Slordig werken kan de privacy van klanten en medewerkers in gevaar brengen. De AVG(privacywaakhond in Nederland) houdt hier streng toezicht op. Een datalek door een menselijke fout, kan een bedrijf duur komen te staan. Een onderdeel van informatiebeveiliging is een versleutelde netwerkverbinding, waar geen derden op kunnen komen. Ook informatie moet op een veilige manier naar de ontvanger verzonden worden. Dit kan via een platform, zoals SecuDoc. De ontvanger moet een inlogcode of wachtwoord hebben, om een document te kunnen openen. Gewoon e-mailen is meestal niet veilig genoeg. Mailtjes en pdf-bestanden kunnen zelfstandig van een speciaal wachtwoord worden voorzien. Daarnaast zijn er nog talloze andere toepassingen mogelijk.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>