Als je een gebruikte auto koopt dan maak je je misschien een beetje zorgen of je geen kat in de zak koopt. Voor hetzelfde geld komen er binnen een paar weken na de overdracht allerlei gebreken aan het licht en dus ook hoge extra kosten. Om dit te voorkomen kun je informatie over de auto opzoeken aan de hand van het kenteken. Dit is niet illegaal, deze info is gewoon beschikbaar via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Het gaat hierbij uitsluitend over informatie over de auto en dus niet over de eigenaar. Vanwege privacy kun je niet aan de hand van een kenteken achterhalen wie de huidige eigenaar is. De politie en andere overheidsinstellingen kunnen dit uiteraard wel.

Doe de kentekencheck

Je kunt online eenvoudig een kentekencheck doen. Op de website voer je het kenteken in van de auto die je wilt kopen. Je ziet nu merk, type, kleur en bouwjaar van de auto. Daarnaast kun je tegen betaling van een klein bedrag extra informatie opvragen. Zo zie je wanneer de auto APK gekeurd is en of er sinds de auto op de weg is groot onderhoud is gepleegd. Zo kun je ook achterhalen of de auto bij een aanrijding betrokken is geweest.

Op die manier weet je wat je koopt en weet je dus ook wat je kunt verwachten. Je kunt eventueel ook nog een extra keuring laten uitvoeren door een deskundige. Die kan je bijvoorbeeld wijzen op onderhoud dat wellicht op korte termijn aan de orde kan zijn. Je kunt dan aan de hand van de vraagprijs beoordelen of deze redelijk is of niet.

Hoe wordt de vraagprijs bepaald?

Autohandelaren maar ook particulieren kunnen online de cataloguswaarde van een auto berekenen. Dit is vaak een indicatie voor de vraagprijs van de auto. Deze vraagprijs kan hoger of lager uitpakken, afhankelijk van de staat waarin de auto verkeert. Is er niet veel mee gereden en heeft de auto geen schade, dan ligt de vraagprijs vaak hoger dan wanneer het om een auto gaat die intensief is gebruikt.

Als je je auto wil verkopen kun je uiteraard ook van deze informatie gebruikmaken als je het lastig vindt om een goede vraagprijs voor de auto te bepalen. Bedenk dat een handelaar in veel gevallen een lager bedrag biedt. Een handelaar moet immers zelf ook nog wat verdienen aan een auto of aan de onderdelen.

Particulier kopen? Let hierop

Wil je een tweedehands auto kopen van een particulier dan is het zaak om extra op te letten. Er zin nu eenmaal mensen die een slaatje willen slaan uit de verkoop. Ze verzwijgen gebreken of achterstallig onderhoud. Dan kan een kentekencheck van pas komen, maar ook is het zaak om de auto goed te bekijken. Heb je geen verstand van auto’s, neem dan iemand mee die dat wel heeft. Bij particuliere verkoop heb je immers geen enkele garantie. Zodra de koop is gesloten ben jij eigenaar en dus volledig zelf verantwoordelijk voor de auto.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>