Producten bedenken

De industrieel ontwerper bedenkt nieuwe producten voor onze samenleving. Goede concepten en ideeën worden op de markt gebracht. Het gaat om uiteenlopende producten, zoals witgoed, apparatuur, huishoudelijke producten en vervoermiddelen. Het gaat dus om alle consumentenproducten. De industrieel ontwerper werkt ook met elektronica en straatmeubilair. Denk aan lantaarnpalen, parkbankjes en brievenbussen. Verder ontwerpt hij bijvoorbeeld productverpakkingen en gezondheidsapparatuur. 

Van concept tot realisatie van het product

De industrieel ontwerper bedenkt een concept. Dit verloopt meestal via een samenwerkingsverband in een team. Soms werkt de ontwerper op freelancebasis. Met een bepaalde afdeling van productspecialisten wordt meestal een bestaand product uitgebreid. Eerst vindt er een onderzoek plaats. Er wordt bekeken hoe populair een eventueel product of nieuwe variant is. Denk bijvoorbeeld aan marktonderzoek en onderzoek naar de doelgroep. Vervolgens zal het idee op papier uit worden gewerkt. Met de computer wordt een tekening of 3D-ontwerp van het product gemaakt. Er komen veel creatieve vaardigheden bij het beroep kijken. Naast creatieve aspecten, zijn ook technische en functionele aspecten van belang. Een product moet veilig, verantwoord en aantrekkelijk zijn. Ook moet het goed functioneren en bestemd zijn, voor het doel waarvoor het gebruikt wordt. 

Prototype en aanpassingen

Er zal eerst een prototype van het product vervaardigd worden. Het product wordt daarbij uitvoerig getest. Een industrieel ontwerper moet het object exact aan alle eisen laten voldoen. De opdrachtgever zal altijd om eventuele aanpassingen vragen. Soms moet een product helemaal opnieuw ontworpen worden. Ook zullen er soms zaken geschrapt of veranderd moeten worden. Is het product helemaal naar wens? Dan kan het productieproces starten. Uiteindelijk zal het product aan de consument aangeboden worden. De winkels nemen het product dan in het distributieproces mee. 

Vaardigheden van een industrieel ontwerper 

Een industrieel ontwerper moet creatief, ambitieus, ondernemend en realistisch zijn. Dit betekent dat hij op een unieke manier (out of the box) kan denken, innovatieve oplossingen teweeg kan brengen en zelfstandig kan werken. Ook moet de ontwerper tegen eventuele financiële risico’s kunnen en met machines kunnen werken. Fysiek werk is niet uitgesloten. Hij moet daarom in een goede conditie zijn. Verder moet een industrieel ontwerper goed kunnen samenwerken, plannen en organiseren. Het jaarsalaris in deze beroepstak ligt op gemiddeld € 33.400. De ontwerper wordt meestal als zzp’er ingehuurd. Hierdoor krijgt hij per opdracht of project betaald.

Opleiding en vooropleidingseisen

Een industrieel ontwerper volgt een opleiding als “WO industrieel ontwerper”, “interaction designer”, “design thinking” of “visual design”. Ze moeten met Adobesoftware kunnen werken en technisch aangelegd zijn. Er zijn cursussen, complete opleidingen en losse modules voor het vak beschikbaar. Verder kun je voor een thuisstudie met klassikale optie kiezen. De industrieel ontwerper beschikt over minimaal een HBO-denkniveau. Wil je het beste uit het vak halen? Kies dan voor de universitaire opleiding. Een bachelor Wo-opleiding eist meestal een Vwo-profiel met natuur en techniek. Heb je een ander profiel? Dan moet je het vak wiskunde B en natuurkunde behaald hebben. 

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>