Een vitale werkomgeving is een gezonde werkomgeving, welke werknemers stimuleert om het beste uit zichzelf te halen. Er wordt op een vitale werkvloer voldoende rekening met de gezondheid van de werknemers gehouden. Een gezonde werkomgeving is een werkplek waar iemand zich vitaal, geaccepteerd en gelukkig voelt. Zowel de mentale gezondheid, fysieke gezondheid als de sociale werkomgeving spelen hier een rol in. Medewerkers krijgen op een gelukkige werkplek meer energie en presteren daardoor beter.

Hoe ziet een vitale werkomgeving eruit?

 

Voeding in de pauzes

Een vitale werkomgeving stimuleert gezonde voeding op het werk. Je eet in de kantine bijvoorbeeld groenten, fruit, aardappelen, granen en vis. Er zijn bijvoorbeeld geen snacks, koek, snoep en andere dikmakers aanwezig. Gezonde voeding kan ook met reclamemateriaal op de werkvloer gestimuleerd worden. Gezond eten zit bomvol voedingsstoffen, welke je de gehele dag van energie voorzien. Gezonde voeding zorgt voor een betere weerstand, minder vermoeidheid, een stabiele bloedsuikerspiegel en minder kans op overgewicht. Ook heeft gezond voedsel een positief effect op het concentratievermogen. Je kunt jezelf dus beter op een taak richten, zonder afgeleid te zijn. 

 

Voldoende beweging 

Vooral zittend werk vormt een risico voor de gezondheid. Op lange termijn liggen overgewicht, een hoge bloeddruk, suikerziekte, hartziekten en een lage conditie op de loer. Werknemers op een kantoor zijn vitaler, indien ze tussendoor kunnen bewegen. Denk aan een bureaufiets, stabureau, fitnessbal of dynamische kruk. Ook een aantal fitnessapparaten op het kantoor zijn een optie. Werknemers kunnen bijvoorbeeld in de pauzes gaan sporten. In plaats van acht uur lang te zitten, kunnen ze om de twee uur hun conditie op peil houden. Laat je medewerkers ook een wandeling in de frisse buitenlucht maken. Stimuleer werknemers daarbij om de fiets te pakken, in plaats van de auto. Wonen ze dichtbij? Dan kun je ze motiveren om lopend naar het werk te gaan.

Bovendien is een bedrijfsarts of EHBO-post op het werk belangrijk. Als iemand onwel wordt, kan er eerst intern medische hulp geregeld worden.

 

Sociale werkomgeving en goede werksfeer

Het is erg belangrijk dat de werknemer gelukkig is. Daarom speelt ook de mentale gezondheid een grote rol bij een vitale werkomgeving. Medewerkers moeten zich veilig voelen op hun werk. Bovendien moeten ze het gevoel hebben dat ze op anderen kunnen rekenen. Ze moeten zich bijvoorbeeld niet bezwaard voelen, om hulp aan anderen te vragen. Waardering en acceptatie hebben veel invloed op het mentale welzijn. Door goede sociale contacten op het werk te onderhouden, kan de werknemer meer uit zichzelf halen. Hij zal minder verzuimen en meer plezier op het werk ervaren. 

Ook de relatie tussen werknemer en leidinggevende is een belangrijke factor. De leidinggevende moet er alles aan doen, om de werknemer een fijne werkplek te bieden. Denk aan waardering, acceptatie, stimulatie om te groeien, het geven van training/bijscholing en uitdaging in het werk. Kritiek moet leerzaam zijn en de medewerker moet de kans krijgen, om eventuele feedback in de praktijk toe te kunnen passen.

Indien de werknemer met een probleem zit, moet hij met een vertrouwenspersoon op het werk kunnen praten. Deze kan dan samen met de werknemer naar een oplossing zoeken.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>