Er zijn bijna geen bedrijven meer te vinden in Nederland die geen aansluiting op het internet hebben. De ontwikkelingen in de automatisering zijn razendsnel gegaan. Nog geen twintig jaar geleden was mobiel werken nog een uitzondering. Op kantoren stonden wel computers op de bureaus, maar thuiswerken en dan kunnen inloggen op het netwerk van de zaak dat was vaak nog wel een dingetje. Dat kon allemaal niet zomaar. Vandaag de dag is dat natuurlijk een ander verhaal. Vrijwel iedereen met een kantoorbaan kan zonder problemen thuiswerken en zelfs via een tablet of smartphone inloggen om in de trein de mail van de zaak te checken. Maar dat vraagt wel het nodige van de beveiliging van het bedrijfsnetwerk. Die moet aan de hoogste eisen voldoen.
Snel internet heeft veel voordelen
Op steeds meer plaatsen kan gebruik gemaakt worden van glasvezel en snelle mobiele netwerken. Dat is natuurlijk heel fijn. Snelle communicatie heeft als voordeel dat je volt kunt werken en dat je mooie presentaties kunt maken die zonder haperingen vertoond kunnen worden. De tijd dat we moesten inbellen op het internet en vervolgens minuten of soms zelfs uren zaten te wachten om bestanden binnen te krijgen ligt mijlenver achter ons. Maar dat snelle internet biedt ook kansen aan criminelen. Ook zij maken gebruik van het feit dat ze in een paar minuten tientallen megabytes aan data kunnen stelen als ze eenmaal een netwerk van een bedrijf of instelling hebben gekraakt.
Netwerkbeveiliging
Voor particuliere internetgebruikers is het belangrijk dat er een goede virusscanner op hun computer staat en dat ze goed opletten niet op frauduleuze links te klikken. Als het internet het niet doet dan bellen ze de helpdesk van hun provider en die lost het probleem doorgaans snel op. Voor bedrijven ligt het iets ingewikkelder. Zij hebben te maken met een bedrijfsnetwerk. Dat netwerk maakt gebruik van een UTP kabel om te worden aangesloten op het lokale glasvezelnetwerk. Bedrijven zijn doorgaans zelf verantwoordelijk voor de aansluiting op internet tot aan de openbare weg. En ze zijn ook zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun netwerk. Als een bedrijf gebruikmaakt van eigen servers dan moet daar de juiste software op staan om het cybercriminelen zo lastig mogelijk te maken. Grote bedrijven hebben hier doorgaans personeel voor in dienst. Ze hebben een eigen afdeling IT en die zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. De medewerkers zorgen ervoor dat updates van bedrijfsapplicaties worden geplaatst, dat er back-ups worden ingepland en dat problemen zo snel mogelijk worden opgelost.
Regelmatige controle
Voor een veilig netwerk is regelmatige controle heel belangrijk. Dan gaat het niet alleen om de kwaliteit en staat van internet kabels maar ook om onderhoud aan servers. Die moeten regelmatig worden opgeschoond om te voorkomen dat ze traag worden. Harde schijven in servers gaan niet eeuwig mee en moeten dus om de paar jaar worden vervangen. Dat geldt overigens ook voor de servers zelf. Door de hardware up to date te houden kun je profiteren van voortschrijdende technologie en betere beveiliging.