Regelmatig zijn er in de media oproepen om aan een goed doel te geven. Of misschien komen er collectanten aan de deur om geld in te zamelen. Hoewel je op zich wel achter het idee van het doneren aan een goed doel kunt staan, kun je je afvragen of het nu de tijd is om geld te geven. Dat is begrijpelijk, maar toch is het belangrijk om ook in tijden van crises de goede doelen niet uit het oog te verliezen en dus een bijdrage te leveren.

Samenhorigheid is goed voor de samenleving

Er is veel keuze als je een donatie wilt doen. Een aantal goede doelen richten zich op ondersteuning van buitenlandse projecten. Maar er zijn ook veel organisaties die specifiek collecteren voor Nederlandse goede doelen. Daardoor heb je de keuze om een bijdrage te leveren aan mensen die onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving. En het is een feit dat als je elkaar steunt, er meer samenhorigheid ontstaat. Het is bovendien een signaal aan de hele samenleving, dat het belangrijk is dat je aan andere mensen denkt en dat je elkaar ondersteunt als dat mogelijk is. Dat kan in lastige tijden een groot verschil maken.

Kies een goed doel dat je aanspreekt

Doneren aan een goed doel doe je niet alleen voor de buitenwereld. Hoe vreemd het ook klinkt, doneren doe je namelijk ook een beetje voor jezelf. Je krijgt een positief gevoel over jezelf, omdat je een bijdrage levert om het leven van een ander een stukje beter te maken. En dat positieve gevoel kan ook voor jouzelf in tijden van crisis heel welkom zijn. Dus kies een goed doel uit waar je je mee verbonden voelt. Dat kan de ondersteuning zijn van kinderen die elders in de wereld leven. Maar het kan eveneens een goed doel zijn dat dichter bij huis ligt, bijvoorbeeld omdat je medische onderzoeken met je donatie wilt ondersteunen.

Fiscaal voordeel bij donaties

Een andere overweging die van invloed kan zijn op de keuze om te doneren, is dat onder bepaalde voorwaarden de donatie ook fiscaal aftrekbaar is. Het goede doel moet dan wel door de belastingdienst erkend zijn als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Op deze manier kun je je betrokkenheid aan de samenleving tonen, terwijl je er zelf ook nog fiscaal voordeel van kunt hebben. Let er echter wel op dat hier regels aan verbonden zijn, waarbij je niet alleen in tijden van crisis een eenmalige donatie doet, maar je empathie laat blijken door voor een langere periode te doneren aan een goed doel.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>