Heb je plexiglas in huis of op je werk en vraag je je af hoe je dit het beste kunt onderhouden? Plexiglas vraagt namelijk om een specifieke zorg wil je het mooi en helder houden. Maar goed, hoe doe je dit nu? In dit artikel geven we je de belangrijkste tips om je plexiglas in topconditie te houden. Succes!

 

1. Plexiglas reinigen

Het reinigen van plexiglas moet voorzichtig gebeuren om krassen te voorkomen. Gebruik daarom altijd een zachte doek of spons en een milde zeepoplossing. Vermijd schuurmiddelen en schurende doeken die het oppervlak kunnen beschadigen. Zachte reiniging is hier het antwoord!

 

2. Vermijd agressieve chemicaliën

Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of aceton op plexiglas. Deze kunnen het materiaal aantasten en het dof maken of verkleuren. Dan komt er zo’n ‘matte’ gloed overheen en dat is natuurlijk precies wat je níet wilt hebben.

 

3. Zo droog je het plexiglas

Je hebt het gereinigd, nu is het drogen aan de beurt. Doe dit zorgvuldig met een schone, zachte doek. Deze manier helpt waterplekken en strepen te voorkomen. Gebruik dus liever geen papieren handdoeken (omdat deze het oppervlak kunnen krassen).

 

4. Een kras, wat nu?

Helaas! Een kras op je plaat. Wat nu? Kleine krasjes op plexiglas kunnen vaak worden weggepolijst met een speciaal polijstmiddel. Breng dit middel zachtjes aan met een microvezeldoek in cirkelvormige bewegingen. Je zult zien dat je de lichte krassen er zo uit kunt “vegen”. Plexiglas plaat op maat of niet: krassen zijn altijd zonde.

5. Bescherming tegen UV-Straling

Langdurige blootstelling aan zonlicht kan plexiglas geel laten worden. Staat jouw plexiglas in zonlicht? Denk dan aan het gebruik van UV-beschermende coatings (of plaats het plexiglas waar het minder blootgesteld wordt aan direct zonlicht).

 

6. Voorzichtig verplaatsen

Wees heel voorzichtig bij het verplaatsen of opslaan van plexiglas platen. Zo voorkom je buiging of breuk. Dit doe je door het materiaal correct te ondersteunen en te bewaren op – je raadt het al – een schoon, droog oppervlak.

 

7. Laat de beschermfolie zitten

Misschien spreekt deze laatste tip voor zich, maar tijdens het snijden of boren van plexiglas is het echt aan te raden om de beschermfolie zo lang mogelijk te laten zitten. Dit beschermt het oppervlak tegen krassen of andere beschadigingen.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>