In een wereld waar we nooit meer ‘uit’ staan en we te maken hebben met grote tekorten op de arbeidsmarkt kan het zijn dat de druk die op ons wordt uitgeoefend te groot wordt. En dan de werkdruk met name. Burn-out komt steeds vaker voor in ziekteverzuim. Toch kan de digitale wereld waar we nu in leven, ervoor zorgen dat de druk die wij ervaren wordt verlaagd. In onderstaand artikel maken we onderscheid in wat de werknemer en de werkgever kan doen. 

Wat de werknemer kan doen

In de afgelopen jaren zijn er enorm veel apps ontwikkeld die zich hebben gefocust op het mentale welzijn. De meest bekende voorbeelden zijn Headspace en Calm, maar ook Smiling Mind, Relax Meditation en Let’s Meditate zijn apps die zich hier hard voor maken. Ze hebben een gemene deler: ze zetten zich allemaal in voor mindfulness of meditatie. Er is niet echt een onderscheid tussen deze twee. Meditatie is vooral in het oosten een veelgebruikte manier. Mindfulness is de westerse variant. De basis van mindfulness ligt wel in meditatie. 

Ook heb je apps die werken als een soort braindump. De traditionele variant is dat je een timer instelt op bijvoorbeeld een minuut en dan van alles wat er in je hoofd zit op een papiertje gaat kladden. Apps hebben dit fenomeen overgenomen. Zo kun je altijd overal je hoofd opruimen. 

Tot slot hebben veel smartphones tegenwoordig een ‘niet storen’ functie die je kunt instellen. Dit houdt in dat je in die modus niet gebeld kan worden, berichtjes binnen krijgt of andere pop-ups ziet verschijnen. In een wereld waar we altijd ‘aan’ staan, is het fijn dat je telefoon je helpt om momenten even ‘uit’ te staan. 

Wat de werkgever kan doen

De werkgever kan zich ook inspannen om een te hoge werkdruk tegen te gaan, waarbij ze gebruik kan maken van de hedendaagse digitalisering. Denk hierbij aan processen waar werknemers op leeglopen zoveel mogelijk automatiseren. Een bekend voorbeeld is de projectmanagementtool. Deze komt in verschillende vormen. Voorbeelden hiervan zijn Asana, Favro & Monday. Ook kun je processen als declareren automatiseren, zodat het minder ‘gedoe’ is voor de werknemer en direct inzichtelijk voor de werkgever. Een ander bekend voorbeeld van automatiseren is boekhoudsystemen. 

Om zeker te weten dat je de juiste processen automatiseert, is het goed om een peiling te houden binnen je bedrijf. Op die manier filter je eruit wat de meeste frustraties oplevert bij werknemers en kun je direct bijdragen aan het verlagen van de werkdruk door het te automatiseren (indien mogelijk). 

Een ander handigheidje in het verlagen van de werkdruk, is het werken op afstand aanbieden. Digitalisering maakt dit mede mogelijk door snelle internetverbindingen, goede CRM systemen en hostingpartijen die jou ondersteunen in IT. Het aanbieden van hybride werken zorgt voor flexibiliteit en een betere balans tussen privé en werken.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Andere bekeken ook

    >