Wilde dieren worden steeds zeldzamer. Dit komt omdat er steeds minder plek is voor ze om te leven, het weer anders wordt, en mensen doen dingen waardoor het slecht gaat met ze. Denk bijvoorbeeld illegale handel en ze gebruiken voor andere doeleindes.

Gelukkig zijn er organisaties zoals Stichting AAP die helpen. Ze zorgen voor dieren die in de problemen zitten en proberen ook regels te maken, zodat het beter gaat met de dieren in Europa.

Wat doet Stichting AAP?

Stichting AAP is een organisatie die goed voor dieren wil zorgen. Ze halen dieren die niet hier horen uit lastige situaties en willen ook dat de regels over dierenwelzijn in Europa beter worden.

Ze willen vooral iets doen aan drie belangrijke redenen waarom het slecht gaat met dieren: mensen die wilde dieren als huisdier nemen, de illegale handel in wilde dieren en wilde dieren die gebruikt worden voor vermaak.

Wilde dieren als huisdieren

In Europa zijn er waarschijnlijk heel veel exotische dieren die in huizen wonen. Dat zijn dieren zoals apen, tijgers en servals. Het lijkt misschien leuk om zo’n dier te hebben, maar eigenlijk is het helemaal niet goed.

Exotische dieren horen niet thuis in een huis en vaak gaat het niet goed met ze. Stichting AAP wil dat de zogeheten positieflijst herzien wordt. Deze lijst bepaalt welke dieren wel geschikt zijn als huisdier en welke niet. Dieren die niet geschikt zijn, zouden niet langer als huisdier gehouden moeten worden.

Deze lijst is gebaseerd op een uitgebreide risicobeoordeling en er wordt rekening gehouden met de gezondheid en welzijn van het dier. Het voorkomt veel dierenleed en de organisatie wil dat op deze lijst de juiste dieren komen te staan. Positieflijsten voor reptielen, amfibieën en vogels zijn bijvoorbeeld aangekondigd, maar nog niet opgesteld.

Stichting AAP wil ook dat er minder illegale handel is in wilde dieren. Veel jonge dieren worden uit hun eigen leefgebied gehaald en naar Europa gebracht, waar ze dan bijvoorbeeld in een circus moeten werken of als huisdier worden gehouden.

Stichting AAP wil dat er beter opgelet wordt, dat het moeilijker wordt om wilde dieren illegaal te verhandelen en dat dieren die toch hier komen een betere opvang krijgen.

Daarnaast vinden ze het belangrijk dat wilde dieren niet meer gebruikt worden voor vermaak. Veel dieren die ze opvangen, zijn vroeger misbruikt om mensen te vermaken. Denk aan chimpansees die gekleed moeten poseren voor foto’s met toeristen, of tijgers die moeten optreden in het circus.

Gelukkig is het in Nederland al verboden om wilde dieren in circussen te gebruiken, en ook andere landen in Europa hebben vergelijkbare regels. Maar Stichting AAP wil dat er in heel Europa zo’n verbod komt.

Red een dier

Steeds meer exotische dieren, zoals apen, leeuwen en tijgers, hebben het moeilijk in Europa. Ze worden gebruikt voor vermaak of gehouden als huisdier onder slechte omstandigheden. Veel van deze dieren zijn ziek als ze bij Stichting AAP komen.

Elke dag krijgt Stichting AAP meldingen over dieren die mishandeld worden, verwaarloosd zijn of alleen in een hok zitten. Gelukkig kunnen ze door de hulp van medewerkers gered worden en naar opvangcentra in Nederland en Spanje gebracht worden. Daarom is de gedachtegang ook: help mee en red een dier vandaag nog!

Voor nu en later

Wil je helpen? Doneer aan aan Stichting AAP. Met jouw geld kunnen ze zorgen voor dieren in nood en ervoor zorgen dat de regels beter worden in Europa. Je kunt ook een dier symbolisch adopteren. Als je dat doet, help je mee met de verzorging van de dieren die gered zijn.

Het werk van Stichting AAP is heel belangrijk voor dieren in Europa. Door wat ze doen, krijgen deze dieren een tweede kans op een beter leven. Met jouw hulp kunnen ze ervoor zorgen dat het beter gaat met deze bijzondere dieren. Geld doneren is simpel en het maakt echt een verschil voor de wilde dieren in Europa.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>