Steeds meer mensen kiezen er voor om biologisch geproduceerd voedsel te eten. Om het onderscheid te maken tussen regulier geproduceerd voedsel en biologische voeding, zijn verschillende keurmerken voor biologisch voedsel op de markt. Zo zijn er Europese biologische keurmerken, maar ook nationale of zelfs regionale. Dit keurmerk geeft aan dat het betreffende voedingsproduct biologisch is geproduceerd, wat betekent dat bij de productie rekening is gehouden met de effecten op dierenwelzijn en milieu. Daarnaast is biologische voeding ook goed voor de mens. Op deze pagina lees je alles over het hoe en waarom van biologische voeding, specifiek waarom het goed is voor zowel mens, milieu als dier. 

Mens

 Bij de productie van biologisch voedsel worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hierdoor bevatten biologische producten in de winkel meestal ook minder resten van bestrijdingsmiddelen dan gangbare producten. Ondanks dat zowel biologische als reguliere producten veilig zijn in gebruik en niet wetenschappelijk is aangetoond dat deze resten van bestrijdingsmiddelen slecht zijn voor de mens, moge duidelijk zijn dat minder bestrijdingsmiddelen op voeding altijd te prefereren is. Onderzoek heeft ook aangetoond dat in sommige biologische producten hogere waardes mineralen, bioactieve stoffen en vitamine C zijn gemeten. Kanttekening hierbij is dat de variatie in biologische producten groot is en dat er ook effecten zijn van de seizoenen.

Milieu

 In verhouding tot reguliere landbouw is biologische landbouw vele malen milieuvriendelijker. Dit komt mede doordat voor de productie van biologische producten geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt wordt. Voor kunstmest worden circulaire en organische alternatieven gebruikt in de landbouw. Denk hierbij aan compost, wat een organische grondstof is van plantenresten. Doordat geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is er niet alleen minder watervervuiling, maar ook minder verzuring van de bodem. De betere bodemkwaliteit zorgt onder meer voor meer biodiversiteit.

Dier

 Doordat biologische veehouders hun dieren meer ruimte geven om te leven, ervaren deze minder stress en hebben zij een beter leven. De dieren hebben minder last van hartziektes, stofwisselingsziektes en verwondingen door agressie. Dit komt doordat zij door de extra ruimte natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Denk hierbij niet alleen aan rustig omgaan met soortgenoten, maar ook aan pikken en wroeten. Dieren in de biologische landbouw leven in zijn algemeenheid ook langer. Biologische landbouw is tevens beter voor de dieren in de natuur welke niet voor menselijke consumptie bestemd zijn. Denk hierbij aan dieren welke leven in de bodem van akkers en weilanden, maar ook aan weidevogels en dieren welke in de sloot leven.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>