European Media Partner

Zorg tijdens zomerdagen voor een gevarieerd eetpatroon

Met de zomerse dagen heb je vaak een grote verleiding om iets lekker ongezonds te eten. Wanneer je bijvoorbeeld heerlijk op een terrasje zit of uitgenodigd wordt voor de zoveelste barbecue. Daarom is het van belang op te letten dat je voldoende varieert in wat je op dit soort zonnige dagen eet.

De grootste uitdaging is misschien wel de barbecue. Want een spiesje, lamskotelet of hamburger doet velen al bij de gedachte watertanden. En dit gaat vaak gepaard met een smakelijk patatje. Hoe lekker en gezellig dit ook is, het is van belang dat je dit niet al te vaak doet. “Volgens het voedingscentrum, eten we te veel vlees, dus minder vlees eten is per definitie gezonder”, vertelt Jaap Korteweg, oprichter Vegetarische Slager. “Als je kiest voor vleesvervangers, krijg je ook meer vezels en voldoende plantaardige eiwitten binnen. Dit is gezonder en duurzamer.” 


Heel moeilijk is het niet om anno 2019 voldoende te variëren in vlees en vegetarisch eten, omdat er in de supermarkten en restaurants ruim keus is uit vleesvervangers en vegetarische gerechten. Als je de smaak heel erg lekker vindt, dan zijn er genoeg vlees vervangende producten die dezelfde beleving geven als echt vlees, vertelt Korteweg. “Er zijn namelijk veel goed gelukte kopieën van vlees. Dan eet je met dezelfde genoegen en voelt het niet als een straf om gezonder te eten. Het heeft zich bewezen dan mensen vaak flexibel zijn als het product maar gewoon goed smaakt.”


Dit betekent dat je dus in de zomer niet alleen aan de salades hoeft om te variëren in plaats van vlees, maar alsnog kunt genieten van een compleet gerecht. Korteweg: “De vlees-vervangende producten zijn er om het mensen makkelijk te maken. Er zijn mensen die in staat zijn om zonder vlees-vervangende producten goed vegetarisch te koken, maar die groep is beperkt. Mensen zijn toch gewend aan een bepaald eetpatroon waar vlees een belangrijk onderdeel van is. En op deze manier hoef je niet je eetpatroon te veranderen.” 


Ook is het fijner voor je lichaam om in de zomer licht verteerbaar eten binnen te krijgen, naast de wat zwaardere gerechten zoals vlees. Het kost je lichaam namelijk meer energie als je een zwaar gerecht eet. Je kunt dus lichter eten met vleesvervangers, maar er zijn ook voldoende groenterecepten die aantrekkelijk op een bord liggen. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde puntpaprika, gegrilde mais, gemarineerde artisjokharten of zoete aardappelfriet.


In de toekomst zullen we waarschijnlijk nog meer producten krijgen die vlees vervangen, waardoor we nog makkelijker kunnen variëren, vertelt Jaap Korteweg. “Nu is ongeveer drie procent van de vleesmarkt een vleesvervanger, maar er komen steeds meer goede kopieën bij. Sinds het zich bewezen heeft dat goede kopieën heel goed werken, verwacht ik dat in tien jaar tijd wel twintig procent van de markt uit plantaardig vlees bestaat en dit zal kantelen, waardoor we over vijfentwintig jaar wel tachtig procent van het vlees kunnen vervangen met plantaardig vlees.”


Dus met een tropenrooster hoef je je buik niet tonnetjerond te eten met ongezond eten, maar is er ruim keus om te variëren in je eetpatroon. En zorgen over voldoende vitamines en vezels zonder echt vlees, is echt niet nodig. Er zitten ongeveer evenveel eiwitten en veel meer vezels in vegetarische burgers die gemaakt zijn van bonen, tipt Korteweg. “Zo zitten er in de vegetarische rookworst al meer vezels dan in een appel.” 

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles