European Media Partner

Zorg met factoring voor goed cashmanagement binnen je bedrijf

Tussen 2013 en 2020 verdubbelde het factoring volume in Nederland van 52 naar 114 miljard euro, meldt www.euf.eu.com. In 2015 veranderden banken de financieringsvoorwaarden als gevolg van nieuwe wetgeving. Factoring, waarbij facturen per stuk of serie worden overgedragen, is sindsdien in opkomst. En wie dacht dat factoring duur is, of alleen moet worden ingezet als het bedrijf het water aan de lippen heeft staan, heeft het mis. Met factoring zijn je facturen snel betaald en is er altijd voldoende cash binnen je bedrijf.

“Het op tijd betaald krijgen van facturen is voor de mkb’er zeer prettig”, vertelt Franc Ensink, managing director Netherlands & Belgium bij Bibby Financial Services. “Bij het afdragen of verkopen van de facturen tegen betaling wordt de factuur in zijn geheel betaald binnen 24 uur. Zo ben je als ondernemer niet meer afhankelijk van de betalingstermijn. En dat is voor ondernemers heel fijn. Zodra de dienst door de ondernemer is geleverd wordt de factuur betaald en hoeft er niet nog eens zestig of zelfs negentig dagen op te worden gewacht. De mkb’ers zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie. En door deze financieel bij te staan, op de juiste manier, zorg je voor voldoende liquiditeiten en wordt de factuur betaald wanneer de dienst is geleverd. Zo voorkom je dat je (te) lang wacht op je geld en wordt je ook in staat gesteld om verder te ondernemen en te groeien. Je kunt namelijk op tijd je personeel en leveranciers betalen, en hebt hierdoor eerder ruimte om groei te faciliteren.”


De afgelopen anderhalf jaar hebben tot dusver nog niet voor veel geldproblemen bij ondernemers gezorgd, zegt Roy Wijnands, Head of Sales bij Bibby Financial Services. “Gedurende de coronacrisis heeft de Nederlandse overheid de ondernemers enorm goed bijgestaan. Er zijn ontzettend veel subsidies verstrekt en zoals het er nu uitziet stoppen de huidige steunmaatregelen op 1 oktober en moet een deel van de steunpakketten  binnen vijf jaar worden terugbetaald. Dat gaat ervoor zorgen dat ondernemers een belastingdruk van 120 procent per jaar zullen gaan ervaren en er zal daardoor wellicht ook meer behoefte zijn aan liquiditeiten.”


Vele ondernemers hebben een moeilijke tijd achter de rug of hebben daar nog steeds mee te maken door de coronacrisis. Ensink: “De ondernemers zijn financieel goed geholpen tijdens de coronacrisis middels de vele hulpregelingen. Maar de regelingen gaan stoppen en dat betekent dat er geen cash van de overheid binnenkomt en het geld van de hulpregelingen moet worden terugbetaald. Dit zorgt ervoor dat ondernemers minder cash tot hun beschikking gaan hebben. Door gebruik te maken van factoring kunnen ondernemers zich bezig blijven houden met waar ze goed in zijn, namelijk het ondernemen. Ze hoeven dan niet te wachten op de facturen die betaald dienen te worden. Met factoring worden facturen direct betaald, is er cash in de onderneming, kan er flexibel worden ondernomen en kan er zelfs ruimte ontstaan om te groeien.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles