European Media Partner

Zorg met een betekenis

Verbinding is van groot belang in de zorg, maar nu de druk op de verschillende vormen van langdurige zorg steeds groter wordt, wordt het voor de verpleging steeds lastiger aandacht voor deze verbinding vrij te maken. De BelevenisTafel biedt hiervoor de perfecte oplossing.

“Het idee van de BelevenisTafel begon bij Onwijs”, vertelt Bart van der Wouden, Manager Marketing bij Onwijs. “Een softwareontwikkelingsbedrijf dat al meer dan 25 jaar software maakt voor van origine het onderwijs. Dat begon met cd-roms met een educatieve achtergrond om kinderen computervaardig te maken en te helpen met rekenen en taal. Nadat Microsoft zich bezighield met het ontwikkelen van (multi) touchscreens verdiepten wij ons in het maken van (multi) touchscreenapplicaties waarna een partnership ontstond. In eerste instantie waren deze bedoeld voor het onderwijs, maar al snel kregen de tafels ook een plek in musea en bibliotheken.”


In 2011 begon het balletje richting de zorg te rollen. Van der Wouden: “Een zorgprofessional nam contact met ons op omdat hij zag dat de tafel mensen bij elkaar kon brengen. Zodoende zijn we na gaan denken over een manier om ook een touchscreen tafel voor de zorg ontwikkelen en werd de BelevenisTafel in samenwerking met de zorgprofessionals geboren.”


Het idee achter de tafel is het doorbreken van het sociaal isolement door gezamenlijk aan tafel te zitten. Samen actief belevenissen creëren. “We hebben verschillende soorten tafels voor verschillende doelgroepen”, vertelt Van der Wouden. “Voor de ouderenzorg hebben we bijvoorbeeld mooie muziek uit de jaren dertig tot zeventig, herkenbare platen en polygoonjournaals. Hiermee kunnen de ouderen gezamenlijk herinneringen ophalen. Voor ouderen met dementie die dit niet meer kunnen hebben we een zogeheten ‘prikkelmenu’. Hierin zitten bijvoorbeeld veegfoto’s. Hier kunnen de ouderen overheen vegen en dan verschijnt er bijvoorbeeld een mooie foto van een lachende baby. Ook die foto’s roepen herinneringen op. Voor de gehandicaptenzorg is de BelevenisTafel ook gericht op educatie rondom bijvoorbeeld intimiteit, maar ook het belang van handen wassen. Daarnaast zitten er spelletjes in en leuke televisieprogramma’s.”


De tafel brengt de bewoners samen. “Je kan het eigenlijk vergelijken met de Thea Topics van Pickwick”, stelt Van der Wouden. “Aan de tafel kan men gezamenlijk spelletjes spelen en samen praten over hun herinneringen. Het neemt een stukje overprikkeling weg, waardoor de cliënten rustiger zijn en het helpt met het tegengaan van eenzaamheid. Ook stimuleert het de hersenfunctie en houdt het de mensen in beweging. In het afgelopen jaar hebben we ook veel gehad aan de ingebouwde beeldbel-functie, waarmee mensen in contact konden blijven met hun familie. Voor de zorg is het echt een uitkomst en een ondersteuning en we blijven de Belevenistafels dan ook samen met hen door ontwikkelen, om deze nog beter te maken.”


Weten wat de BelevenisTafel voor jou kan betekenen? Kijk dan op: www.belevenistafel.nl


Delen

Journalist

Related articles