European Media Partner

Zonnepanelen voor duurzaam vastgoed

Het rapport van IPPC bevestigde het nog maar weer eens. Er moeten drastische maatregelen worden genomen om de temperatuur niet met meer dan 1,5 graad te laten stijgen. Voor Montea, een belegger in logistiek vastgoed in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, zit duurzaamheid in het DNA en ze maken zich op om hun logistieke vastgoed ‘Paris Proof’ te maken. 

“Duurzaamheid zit in ons DNA”, vertelt Hylcke Okkinga, directeur Montea Nederland. “Elk jaar publiceren we een ESG rapport met onze duurzaamheidsstrategie om uiteindelijk ‘Paris Proof’ te zijn in 2050 en ons streven is al eerder.” Om de eigenaren van het logistieke vastgoed te helpen zijn er routekaarten en tools opgesteld die helpen bij het verduurzamen van de gebouwen. Zo is er een tool voor eigenaars die exact vertelt wat ze precies kunnen doen en welke acties zij kunnen ondernemen om het vastgoed ‘Paris Proof’ te maken. “En daar horen onder andere ook onze zonnestroomprojecten bij.” 


“Voor de aanleg van zonnepanelen op de daken van onze gebouwen hebben we een tender uitgeschreven”, gaat Martine de Groene verder, Asset & Property Manager bij Montea. “Toen de SDE subsidies voor het eerst werden uitgeschreven liepen en lopen nog altijd veel bedrijven tegen een aantal problemen aan. Zo zorgden de verzekeringen  vaak voor hobbels die genomen moeten worden voor het aanleggen van de zonnepanelen. Ook wij hadden daar last van en zochten een externe partner die ons daarbij kon helpen en vooral daarin ons kon ontzorgen. Daarnaast verandert de regelgeving omtrent duurzame energiesubsidies voortdurend, als vastgoedbelegger is het lastig om al die veranderende regels continu in de gaten te blijven houden.”


“En waar nu tegen aan wordt gelopen is het feit dat de zonne-energie niet op het energienetwerk kan worden afgezet”, vult Okkinga aan. “Opgewekte energie van de zonnepanelen moet op het netwerk worden afgezet, maar het netwerk kan dat nu in de praktijk soms niet aan. De samenwerking met een externe partij die voor ons de zonnepanelen ontwerpt, installeert en beheert bevalt ons goed. Dit omdat zij ook de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van de grootschalige zonnestroomprojecten op onze daken verzorgen. Het gehele proces wordt dus uit handen genomen en wij worden dus volledig ontzorgd.”


Bijkomend voordeel voor ons is het feit dat wij eigenaar zijn van de zonnepanelen , gaat Okkinga verder. “Dat was ook een belangrijke voorwaarde voor ons. De daken van het logistieke vastgoed moeten goed zijn, we laten niet zomaar iedereen werkzaamheden op de daken uitvoeren.” De Groene:  “Voor veilig en netjes werken aan en op ons vastgoed selecteren we gedegen partijen die aan onze eisen kunnen voldoen.”


Duurzaamheid is voor ons meer dan alleen zonnepanelen, besluit Okkinga. “Het begint bij de visie die wij hebben en het feit dat duurzaamheid in ons DNA zit. Dit betekent dat wij beleggen voor de lange termijn met een zo klein mogelijke footprint. Zonnepanelen zijn daarin een belangrijk onderdeel en de voordelen daarvan zijn duidelijk: een lagere energierekening en een lagere CO2-uitstoot. Onze duurzaamheidsstrategie is voor de lange termijn en onze partner voor zonnestroomprojecten denkt daarin mee, met kennis en kunde en ontzorgt ons ook voor de lange termijn. Dat maakt dat we elkaar scherp houden en blijven werken naar een duurzame ‘Paris Proof’ toekomst.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles