European Media Partner

‘Zonnepanelen niet alleen op het dak, maar ook in de gevel en in het dak’

Op dit moment worden de daken van nieuwbouw en de bestaande gebouwde omgeving goed gebruikt voor het plaatsen zonnepanelen. Helaas blijken die zonnepanelen in de praktijk niet genoeg energie te leveren. Gelukkig brengen nieuwe ontwerpen en mogelijkheden oplossingen. 

“Het is evident dat we duurzame energie tekort komen”, vertelt Ruud Derks van BIPV Nederland. “Het energienetwerk is vol en de zonnepanelen die om twaalf uur ’s middags energie produceren zorgen voor een overbelasting op het energienetwerk. Tegelijkertijd heeft Nederland niet stilgezeten de afgelopen twintig jaar wat betreft innovatie. Zo zijn we al lang af van de lelijke blauwe zonnepanelen met aluminium rand. Nieuwe ontwerpen en kleuren zorgen ervoor dat je in sommige gevallen een zonnepaneel op een dak niet eens herkend als een zonnepaneel, omdat het ingebouwd is.” 


Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen ook voldoende energie voor het netwerk leveren moeten zij niet alleen om twaalf uur ’s middags, maar ook op andere momenten van de dag energie kunnen opwekken, gaat Derks verder. “In verschillende landen hebben ze daarom al in de gevels zonnepanelen geplaatst zodat er ook energie wordt opgewekt wanneer de zon laag staat, dus aan het begin of aan het einde van de dag en niet alleen midden op de dag. Een gevel met zonnepanelen heeft dezelfde functie als een gevel met bakstenen. De spouwmuur zit er nog steeds in, het houdt regen tegen en geeft een mooi aanzicht.”


Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Wil je zonnepanelen plaatsen in de gevel dan moet dit gebeuren wanneer er nieuwe gebouwen wordt gebouwd. In de bestaande bouw is het plaatsen van pv panelen in gevels bijna niet mogelijk. Je kunt wel gemakkelijk achteraf pv panelen plaatsen op een dak, maar niet in de gevel of in het dak. En de bouwsector is een vrij conservatieve wereld. Het is dan ook lastig om de bouwwereld ervan te overtuigen dat dit een zeer goede oplossing is om een betere balans te krijgen op het duurzame energienetwerk. En wie bepaalt hoe iets eruit komt te zien? Een hele grote groep mensen bestaande uit de eigenaar van vastgoed, architect, aannemer, installateur of zelfs de gemeente hebben iets te zeggen over een nieuwbouwproject. Je loopt dus algauw vast, door alle organisaties en belangen die er bij betrokken zijn.”


En dat is jammer, want het plaatsen van zonnepanelen in gevels is hard nodig. “We moeten overstappen op duurzame energiebronnen, maar op dit moment is er onvoldoende duurzame energie op het elektriciteitsnetwerk beschikbaar. Ikzelf rij al jaren in een elektrische auto met het gevolg dat ik nu thuis vijf keer zoveel elektriciteit verbruik. Er moet dus veel meer elektriciteit middels duurzame energiebronnen beschikbaar komen en dat kan. Er zijn genoeg plekken waar we met mooie zonnepanelen veel meer energie kunnen opwekken. Denk bijvoorbeeld aan trailers van vrachtwagens en de balustrades van galerieflats. De vraag is niet waar we zonnepanelen gaan aanbrengen, maar eerder waar niet? Het liefste zie ik dan ook dat we veel meer gebruik gaan maken van de beschikbare ruimte in Nederland en die waar mogelijk voorzien van zonnepanelen, waarbij de gevels van de nieuw gebouwde omgeving niet mogen worden overgeslagen. Niet alleen omdat het ons veel elektriciteit kan opleveren, het is ook nog eens een heel mooi aanzicht.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles