European Media Partner

Zomer Zonneklaar

De lente is begonnen, het licht buiten is weer aan. Eindelijk. Want na een lange winter, waarbij we ook nog eens met z’n allen verplicht thuis moesten blijven, kunnen we wel wat zonne-energie gebruiken. Maar voordat we ons massaal blootstellen aan die zon is het raadzaam onze huid voor te bereiden. En nee, daarvoor hoef je niet naar de tropen of onder de zonnebank.

“De badkamer vervult een steeds belangrijkere rol in huis”, vertelt Michael Tulp, expert op het gebied van health en wellbeing in de badkamer. “Was douchen vroeger vooral functioneel, het vuil moest van het lichaam gespoeld, tegenwoordig is douchen een beleving. Het plastic douchegordijn dat akelig aan je benen bleef plakken, is vervangen door een glazen wand of inloopdouche en de douchekop met miezerig straaltje heeft plaatsgemaakt voor een rainshower of kop met massagestand.”


De badkamer is een wellbeing plek geworden en dat is volgens Tulp logisch nu we door corona met z’n allen thuiswerken en online lessen volgen. “Hoe dierbaar je huisgenoten ook zijn, iedereen heeft behoefte aan een moment voor zichzelf. Aan een plek waar het hoofd uit kan. Een plek zonder telefoon, computer of tv. En ja, dan kom je al snel uit bij de badkamer, want daar word je - in principe - niet gestoord. De branche speelt dan ook in op die behoefte aan me-time.”


Volgens Tulp biedt een lichtpaneel in de douche met infrarood- en UV-licht op twee manieren comfort. Allereerst wordt je lichaam gevoed en verzorgd door laag gedoseerd UV-licht. “Mensen leven bewuster, eten gezond, bewegen voldoende en kennen de positieve werking van de zon”, vertelt Tulp. “Natuurlijk, iedereen weet dat in één keer te veel zon op lange termijn schadelijk is, maar we weten inmiddels ook dat UVB-licht onmisbaar is voor de aanmaak van vitamine D en dat is niet alleen belangrijk voor onze botten en tanden, maar ook voor onze weerstand. Door het vitamine D niveau op peil te houden, versterken we het immuunsysteem. Het wapent ons tegen luchtweginfecties, griep en verkoudheid. Wie heeft daar nou geen oren naar?”


Bijkomend voordeel is dat we, door onze huid op een veilige manier geleidelijk bloot te stellen aan UVB-licht, beter voorbereid zijn op de zomerzon. “Het UVB-licht zorgt ervoor dat we pigment aanmaken waardoor de huid dikker wordt en we beter beschermd zijn tegen de eerste zonnestralen. Ook mensen met huidaandoeningen, zoals eczeem of zonneallergie, hebben er baat bij. Én, niet onbelangrijk, laag gedoseerd UV-licht geeft een gezonde blos op de wangen en zorgt ervoor dat de huid sneller bruin wordt en dat je die teint ook na de zomer langer behoudt”, vertelt Tulp. Daarnaast zijn er de infrarood stralen die de spieren verwarmen en de bloedsomloop en mobiliteit verbeteren. Infrarood stimuleert de aanvoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen waardoor spierpijn afneemt, het spierherstel wordt versneld en gewrichtspijn, rug- én reumatische klachten verminderen.


Omdat veiligheid voorop staat, werkt het bedrijf van Michael Tulp samen met dermatologen van het medisch zusterbedrijf Dermasun. “Dankzij hun kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar UV-stralen, kunnen wij garanderen dat deze apparaten veilig en efficiënt zijn”, aldus Tulp. Het komt er dus op neer dat als je regelmatig een lage dosis zonlicht tot je neemt, dit goed is voor je gezondheid, je huid en, niet te vergeten, je humeur. “Zonnestralen zorgen ervoor dat je endorfine, het gelukhormoon, aanmaakt en die winterdip verdwijnt als sneeuw voor de zon”, vertelt Tulp. “Je voelt je fitter, vitaler én vrolijker. Mijn gezin kan dat beamen. Sinds ik douche met een zonnetje, begin ik elke dag met een lach.”

Delen

Journalist

Ymke van Zwoll

Related articles