European Media Partner

Zo blijft de ijsbaan bevroren

Schaatsen is een van de meest populaire sporten in Nederland en hoewel er natuurlijk niks gaat boven het schaatsen van een Elftedentocht op natuurijs, willen we het liefste het hele jaar door over het ijs kunnen glijden.


“Door koelingstechnieken is het mogelijk om de schaatsbanen in Nederland te allen tijde toegankelijk te maken”, vertelt Edwin Hoogerwerf, directeur bij Daikin Nederland. “Dat wordt gedaan met koudwatermachines. Deze werken in feite niet anders dan je koelkast.”


Een koelkast maakt namelijk geen koude lucht, maar onttrekt de warmte uit de koelkast en voert dit aan de achterkant af. “Een koudwatermachine werkt in principe hetzelfde. De ijsbaan wordt opgebouwd door telkens een laagje water op de baan te spuiten en hier de warmte uit te onttrekken, zodat het continu onder nul blijft en er dus altijd geschaatst kan worden.”


In het systeem zit water met een antivries vloeistof, waardoor het water in het systeem niet bevriest, maar wel continu koel gehouden kan worden, dit water wordt vervolgens door de koelmachine geleid. “Door het condenseren en verdampen van vloeistof in het systeem, kan je de warmte verplaatsen. Dat is de basistechniek van alle soorten koelingen en warmtepompen. Het is dus eigenlijk hetzelfde als een airconditioner, maar dan voor de schaatsbaan.”

Delen

Journalist

Related articles