European Media Partner

Zintuigelijk de gemoedstoestand optimaliseren in zorginstellingen

Patiënt zijn in een zorginstelling is niet niks. Voor velen kan dit een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in hun leven zijn. Niet voor niks is het daarom belangrijk dat er initiatieven zijn om de gemoedstoestand van patiënten en zorgmedewerkers te optimaliseren.

Bijvoorbeeld door leukere kleding voor het verzorgende personeel. Deze kleding kennen we natuurlijk allemaal als wit, eentonig en misschien wel wat afstandelijk. Ondanks dat er goede associaties zijn met de kleur wit, schept het ook een kloof. Peter Nogueira, oprichter van Zorgkleding.nl, vertelt: “Het gat dat zorgkleding vaak creëert tussen zorgverlener en patiënt, beïnvloedt ook de gemoedstoestand, van zowel de zorgverlener als de patiënt. Door met zorgkleding in te spelen op deze kloof, kunnen we de gemoedstoestand bevorderen.”


Door zorgkleding te implementeren die in andere kleuren, met modieuze printjes en unieke innovatieve kenmerken beschikbaar is, maar wel herkenbaar is als zorgkleding, creëer je een ideaal scenario voor patiënt en zorgverlener, benadrukt Nogueira: “Patiënten willen wel zichtbaar onderscheid kunnen maken tussen zorgverlener en bezoeker, maar zonder de grote afstand die er nu soms is. Met unieke, moderne zorgkleding wordt deze afstand aanzienlijk minder. Voor de zorgverlener zelf biedt het de mogelijkheid om zijn/haar eigen identiteit uit te drukken en te waarborgen tijdens het werk.” 


Ook goede voeding is belangrijk voor een betere zorgervaring. Buiten het gegeven feit dat we gezonde voeding nodig hebben om goed te functioneren, heeft voeding ook een belangrijke functie voor de gemoedstoestand. En een positieve gemoedstoestand draagt bij aan een beter herstel bij ziekte en aan een prettige manier van ouder worden, want ouder worden heeft effect op hoe het lichaam reageert. We merken dat dingen ons meer energie kosten. Dit komt onder andere doordat we minder gevoelig worden voor de stimulerende werking van eiwit en vitamine D op de spieraanmaak. 


In de praktijk betekent dit dat we meer eiwit en vitamine D moeten innemen en meer moeten bewegen om ons lichaam van de nodige stimuli te voorzien om het verlies van spiermassa en energie tegen te gaan. Diverse producten kunnen bijdragen aan de toenemende behoefte aan vitamine D en eiwit bij ouder worden of ziekteherstel. En die gezonde uitwerking op het lijf, heeft een direct effect op de gemoedstoestand, wat ziekteherstel alleen maar verder aanmoedigt.


Als laatste kunnen ook geuren een belangrijke factor zijn bij de belevenis van een situatie, een merk, een plek, noem het maar op. Zorginstellingen, en met name ziekenhuizen, worden nogal eens angstig of onprettig ervaren, mede door de kenmerkende geur. Maar door geurmarketing in te zetten kan deze associatie van mensen positief beïnvloed worden. 


Geurdeskundige Claudia de Vos zette vorig jaar in een artikel van Intermediair vijf geuren uiteen die verschillende doelen bewerkstelligen: Zo vergroot lavendel het vertrouwen in andere mensen en werkt het rustgevend. Pepermunt versterkt het geheugen. Citroen heeft een oppeppende werking, geeft een opgeruimd gevoel en stimuleert de focus. De laatste twee uiteengezette geuren, rozemarijn en jasmijn hebben respectievelijk een positief effect op het geheugen en de cognitie, en geven een betere focus en versterken het concentratievermogen.


Het toepassen van geur in zorginstellingen wordt steeds populairder. Voor zowel patiënt als zorgverlener zijn er duidelijke voordelen. Onderzoek van het Van Der Bilt ziekenhuis toonde al aan dat de inzet van geuren het stressniveau van medewerkers sterk deed dalen. Ditzelfde onderzoek toonde aan dat de inzet van geur het herstel van psychiatrische patiënten kan bevorderen.

Delen

Journalist

Eoin Hennekam

Related articles