European Media Partner

Zingeving van groot belang voor de gezondheid

Bij Positieve Gezondheid staat een betekenisvol leven centraal. Er wordt uitgegaan van een definitie van gezondheid, waarbij het nemen van de eigen regie en veerkrachtig omgaan met uitdagingen in het leven centraal staan. Positieve Gezondheid is de brede uitwerking daarvan in zes dimensies van het leven: Lichaamsfuncties, Mentaal Welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van Leven, Meedoen en Dagelijks functioneren.

“Patiënten bleken enorm positief over deze nieuwe insteek”, vertelt Machteld Huber, die het concept ontwikkelde en oprichter is van het Institute for Positive Health. “Ze werden weer gezien als mens in plaats van enkel behandeld te worden naar hun ziekte. Bij Positieve Gezondheid staat de mens echt centraal.”


Een belangrijk onderdeel van die Positieve Gezondheid is zingeving. “Bij Positieve Gezondheid gaat het erom dat je over jezelf gaat nadenken”, vertelt Huber. “Wat vind ik nou echt belangrijk? Als je mensen daarin coacht pakken ze ook echt de regie over hun eigen leven. Werk, maar vooral ook vrijwilligerswerk zijn hierin heel belangrijk.”


Op de wereld bestaan verschillende Blue Zones, plekken waar mensen langer en gezonder leven dan elders op de wereld. Naast voeding en beweging zijn zingeving en sociale verbinding belangrijkste leefstijlfactoren die bijdragen dat mensen hier veel ouderen gezonder oud worden.   Vrijwilligerswerk geeftmensen precies dat gevoel van zingeving en sociale verbintenis dat zo belangrijk is voor degezondheid,. “Vrijwillig iets voor een ander doen geeft een enorm goed gevoel”, vertelt Huber. “Ik denk dan ook dat een basisinkomen enorm kan helpen voor de gezondheid in ons land. Als iemand bestaanszekerheid heeft, wil diegene nog steeds invulling geven aan zijn leven door werk of vrijwilligerswerk, maar omdat je al bestaanszekerheid hebt kan je echt op zoek naar je eigen waarden, idealen en dromen. Daar worden we gezond én gelukkig van. Iets voor een ander doen is een groot goed, want het geeft een gevoel van zingeving en sociale verbinding.” 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles